Portfolio: 15,7 százalékos augusztusi inflációt várnak az elemzők

gazdaság
2022 szeptember 07., 04:46
comments 5

A Portfolio által megkérdezett elemzők átlagosan 15,7 százalékos áremelkedést várnak augusztusra, vagyis a jegybank által jelzett sáv felső felében alakulhatott az infláció - írta a gazdasági portál. Az augusztusi inflációs adatot csütörtökön közli a KSH. Júliusban 13,7 százalékos lett az infláció (az élelmiszerek ára tavalyhoz viszonyítva 27 százalékkal emelkedett), ami megerősítette azokat a vélekedéseket, melyek szerint öles léptekkel halad a magyar gazdaság a stagfláció irányába.

photo_camera Fotó: ANP via AFP

A megkérdezett szakértők többsége szerint továbbra is az árstopok fenntartásától függ, mikor tetőzik az infláció, de az igazi kérdés már inkább az, mennyivel emelkedik 20 százalék fölé a ráta. Virovácz Péter, az ING szakértője például alappályáján azzal számol a Portfolio cikke szerint, hogy három hónap alatt térhet vissza az üzemanyagár a piaci szinthez, vagyis várhatóan decemberben tetőzik majd az infláció, 22 százalék környékén.

Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter legutóbb sejtelmesen annyit mondott, hogy szerinte az ársapkák betöltötték a szerepüket, előbb-utóbb ki kell őket vezetni. AZ MNB pedig az infláció miatt legutóbb is nagyot emelt az alapkamaton.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.