Varga Judit Brüsszelben tárgyal a visszatartott uniós forrásokról

POLITIKA
2022 szeptember 07., 04:52

Varga Judit újra megpróbálja kijárni Magyarországnak azt a több mint 2000 milliárd forintnyi uniós támogatást, amelyet az Európai Bizottság a magyarországi korrupció és az igazságszolgáltatás helyzete miatt visszatart. Az EUrológus cikke szerint az igazságügyi miniszter szerdán Didier Reynders igazságügyi biztossal, csütörtökön pedig Johannes Hahn, a költségvetésért felelős biztossal találkozik majd, hogy a Magyarországgal szemben indított jogállamisági eljárásról és az uniós forrásokról tárgyaljanak.

Az Európai Bizottságnak szeptember 22-ig kell értékelnie, hogy elégségesnek találja-e, amit a magyar kormány a korrupció letöréséért, az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításáért, a jogalkotás átláthatóbbá tételéért tett, és elutalja-e az eddig visszatartott forrásokat. A kormány a héten jelentette be, hogy az EU nyomására létrehoz egy független korrupcióellenes hatóságot, amelyet olyan, a korrupciós testközelből ismerő miniszterek készítenek elő, mint Varga Judit, Pintér Sándor és Rogán Antal.

photo_camera Rogán Antal és Varga Judit Fotó: Németh Dániel/444

A kormány emellett még legalább 10 törvény elfogadását vállalta, hogy megfeleljen a Bizottság elvárásainak. Köztük például arra is tett ígéretet, hogy nem hoz majd törvényeket egyik napról a másikra, társadalmi konzultáció nélkül. Majd nem sokkal később egy nap alatt átverte a parlamenten a katás adózást szinte teljesen ellehetetlenítő, több százezer embert érintő törvényt. Amikor Gulyást megkérdezték, nem mond-e ez ellent az uniónak tett vállalásnak, azt mondta, még nem állapodtak meg a bizottsággal.

Az EUrológus megjegyzi, Varga tárgyalásainak nem tesz jót, hogy a napokban megjelent, Varga Zs. András, a Kúria elnöke törvénybe ütköző módon bírált el több bírói pályázatot, a felesége pedig annak ellenére lett kinevezve a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégium tanácselnökének, hogy a rivális jelölthöz képest kevesebb a mint felét kapta a szavazatoknak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.