Lecseréli az állam a távolsági intercity flotta kétharmadát

közlekedés
2022 szeptember 08., 07:53
comments 15

A kormány elfogadta a Technológiai és Ipari Minisztérium előterjesztését, a ma megjelent kormányhatározat szerint 39 plusz opcionálisan 10 új, korszerű, vezérlőkocsival együtt legalább 7 kocsis távolsági szerelvény és 50, elsősorban hozzájuk való (de más vonatokban is használható) Siemens Vectron mozdony beszerzéséről döntött az idén megkötött keretszerződés terhére - jelentette be Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár.

Intercity gyorsvonat halad át a Kőbánya alsó vasútállomáson.
photo_camera Intercity gyorsvonat halad át a Kőbánya alsó vasútállomáson. Fotó: Róka László/MTI/MTVA

Vitézy állítása szerint ez a beszerzés „az összes hazai távolsági vonalon megoldja a távolsági járművek problémáját”. A tervek szerint „a Budapestről Miskolcot, Nyíregyházát, Debrecent és Szolnokot felfűző kör-IC-ben, Pécsre, Kecskeméten át Szegedre, Győrön át az ÖBB vonataival vegyesen Bécsbe, a Balaton déli partjára és az északi parti vonal villamosítása után az északi partra, Prágába, Varsóba, Belgrádba és a jövőben tovább, akár a Balkán déli államai felé ezek az új, zárt ingavonatok járnak majd” - írta az államtitkár.

A kormányhatározat szerint a közbeszerzési eljárást még idén meg kell indítani a 39+10 szerelvényre, ami összesen több mint 380 darab kocsit jelent majd. Vagyis a teljes MÁV-Start IC távolsági flotta bő kétharmadát lecserélnék, ami már egyébként is elöregedett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.