Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

A cenzoroknak az élet napos oldaláról szóló posztokkal kell elárasztani a karantén miatt panaszkodók bejegyzéseit Kínában

járvány
szeptember 12., 9:02
comments 1

A főleg kazah és ujgur népességgel rendelkező Yili prefektúrát Hszincsiang tartományban több mint negyven napja vonták karantén alá, amikor újabb Covid-19 járvány tört ki a területen. Az elmúlt napokban a közösségi médiában rengeteg bejegyzés jelent meg a karantén miatt bekövetkező élelmiszerhiányról, az orvosi ellátás késéséről vagy annak megtagadásáról. A beszámolók között volt olyan, amely terhes nőkről szólt, akiket hazaküldtek, mert bezárt a kórház, egy másik nőt és újszülött gyermekét nem engedték vissza a lakóhelyükre, egy idős férfit pedig nem engedtek be a kórházba, miután vért hányva érkezett a sürgősségi osztályra. A posztok többsége a kínai Weibo közösségi oldalon jelent meg.

A kínai állam által foglalkoztatott cenzorok most utasítást kaptak, hogy a hasonló posztok helyett árasszák el a felületet semleges témájú bejegyzésekkel. Az ukáz szerint, amelyet megszerzett a China Digital Times, ezek a posztok szólhatnak családi életről, gyerekekről, főzésről vagy személyes eseményekről. Bármiről, csak ne arról, hogy baj van Yiliben.

A Guardian szó szerint idézi a cenzoroknak szóló felhívást: „Minden internetes kommentelőnek óránként egyszer (összesen kétszer) kell posztolnia, de nem gyors egymásutánban! Ismétlem: nem gyors egymásutánban!”Vasárnap Kína nemzeti egészségügyi bizottsága 1138 helyi megbetegedést jelentett, köztük mindössze 28-at Hszincsiangban. Világviszonylatban ezek a számok nagyon alacsonyak, ám a kommunista párt demonstrálni akarja az ún. "dinamikus zéró" nevű stratégiáját, amelyben teljes városokat zárnak le hirtelen, ha felüti a fejét a fertőzés.

(Guardian)

Borítókép: HECTOR RETAMAL/AFP

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt