Egy kormánytag sem megy el az Európai Parlamentbe, ahol ismét a magyar jogállamiságról vitáznak

POLITIKA
2022 szeptember 14., 05:46
comments 22

Szerdán ismét a magyar jogállamiság lesz a téma az Európai Parlamentben, 2014 és 2018 után ugyanis újabb EP-képviselő készített hosszú jelentést a témában. Rui Tavares és Judith Sargentini után most Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti képviselő készített 37 oldalas jelentést a magyar jogállamiság helyzetéről, amelyben olyan megállapításokat tesz, mint hogy „a magyar kormány [...] szándékos és szisztematikus erőfeszítései miatt” romlott tovább a demokrácia és az alapvető jogok helyzete Magyarországon, ami már nem is tekinthető teljes demokráciának. Az állásfoglalás-tervezetről szerdán vitázik, csütörtökön pedig szavaz a parlament. Viszont mint azt a Magyar Hang megtudta,

a magyar kormány semmilyen formában nem képviselteti magát ezen a vitán.

photo_camera Gwendoline Delbos-Corfield. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Ez azért is érdekes, mert 2013-ban és 2018-ban Orbán Viktor személyesen is részt vett a magyar demokrácia és jogállam helyzetét értékelő vitákon. A kormány még arra se válaszolt, hogy egyáltalán küld-e valakit a vitára, a Magyar Hang az EP Médiaszolgálatától kapott csak választ az ügyben. A kormány nem is fűzött semmilyen kommentárt a "Gwendoline-jelentéshez", amely szerint Magyarországon rendszerszintű veszély fenyegeti az uniós értékeket.

Egyedül Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő írt egy pár soros különvéleményt pár másik jobboldali képviselővel együtt, amelyben viszont a jelentés egy konkrét megállapítására sem reagál. A különvélemény szerint a Gwnedoline-jelentés "a föderalista európai politikai pártok újabb kísérlete arra, hogy ideológiai okokból támadják Magyarországot és kereszténydemokrata, konzervatív kormányát.”

Frissítés 10.35:

Orbán Viktor szóvivője, Havasi Bertalan a Telexnek elmondta, hogy a miniszterelnök miért nem utazik az EP ülésére:

"Azért, mert nem érkezett meghívó.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.