Megölte a férfit, aki megerőszakolta, 150 ezer dolláros kártérítést kell fizetnie egy 17 éves iowai lánynak

bűnügy
2022 szeptember 14., 14:22
comments 18

Öt év szigorú felügyelet melletti próbaidőre és 150 ezer dolláros kártérítés megfizetésére ítélték kedden Pieper Lewist, egy 17 éves lányt, aki emberkereskedelem és szexuális kényszerítés áldozata volt, amikor megölte az őt többször megerőszakoló férfit - írja a Guardian.

Az ügyvédek szerint az akkor tizenöt éves Lewis bántalmazás elől szökött meg otthonról nevelőanyjával együtt. Így vette magához egy huszonnyolc éves férfi, aki prostitúcióra kényszerítette. Lewis vallomása szerint a férfi késsel kényszerítette, hogy menjen az akkor harmincöt éves Zachary Brooks lakására, aki többször is megerőszakolta őt. Egy alkalommal Lewis megragadott egy éjjeliszekrényen lévő kést, és harmincszor megszúrta Brookst, aki meghalt.

A rendőrség és az ügyészség nem vitatta, hogy Lewist kényszerítették, bántalmazták, és szexuális kizsákmányolás és emberkereskedelem áldozata lett, azonban mivel állításuk szerint Brooks aludt, amikor Lewis megkéselte - tehát nem jelentett rá közvetlen veszélyt - a késelés nem minősíthető önvédelemnek.

Pieper Lewis a képen jobbra
photo_camera Pieper Lewis a képen jobbra Fotó: Zach Boyden-Holmes/AP

Lewisnak így gyilkosság vádjával kell szembenéznie, és ha megszegi a próbaidő bármelyik pontját, húszéves börtönbüntetés vár rá.

Az eset Iowa államban történt, ahol egy úgynevezett „védelmi törvény” minimális mozgásteret biztosít a bűncselekmények áldozatainak, ha az áldozat a jogsértést „más súlyos sérülés miatti fenyegetés kényszerére" követte el. Az ügyészek szerint Lewis lemondott erről a jogáról, amikor bűnösnek vallotta magát.

A Guardian cikke szerint Lewisnak a bíróságon is megaláztatásokkal kellett szembenéznie. Az ügyészek kifogásolták, hogy áldozatnak nevezte magát, és azt állították, nem vállalja a felelősséget Brooks megkéseléséért és azért, hogy „apa nélkül hagyta a gyerekeit”. A bíró arra is megkérte Lewist, hogy sorolja fel, milyen rossz döntéseket hozott, amelyek a férfi leszúrásához vezettek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.