Megérkeztek az új típusú, emlékeztető Pfizer-vakcinák, az egészségügyi dolgozók kaphatják meg először

járvány
2022 szeptember 15., 11:13
comments 1
Omicron ellen optimalizált Pfizer emlékeztető vakcina
photo_camera Omicron ellen optimalizált Pfizer emlékeztető vakcina Fotó: JAKUB PORZYCKI/NurPhoto via AFP

Elsőként az egészségügyi dolgozók emlékeztető oltására kezdik felhasználni a múlt héten Magyarországra érkezett új típusú Pfizer-vakcinát - adta hírül csütörtökön a koronavirus.gov.hu oldal.

Az új vakcina jövő héttől válik a lakosság számára is elérhetővé a kórházi oltópontokon, a pénteki oltási napokon pedig időpontfoglalás nélkül is.

Az egyadagos oltóanyag kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. 109 ezer adag érkezett belőle Magyarországra.

A kormányhivatalok felmérést végeznek az idősotthonokban, hogy ott hányan szeretnének megerősítő oltást kapni.

Az alapimmunizálást követő első és második megerősítő oltás továbbra is mindenkinek ajánlott, akik legalább négy hónapja kapták meg az előző oltásukat - írják a kormány járványügyi szakértői. A megerősítő oltás típusáról az oltóorvos dönthet.

Magyarország 9,5 millió adag Pfizer-vakcinát rendelt az omikron miatt indított uniós beszerzésben. Az idén 3 millió, 2023-ban pedig 6,5 millió adag - 1,5 millió adag gyermekek oltásához való - Pfizer-oltóanyag érkezhet az országba.

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon a beoltottak száma 6 417 307, a beoltottak 61 százaléka vette fel eddig a harmadik megerősítő oltást, és 338 689-en már a negyediket is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.