18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Az erkölcsrendészek agyonvertek egy 22 éves iráni nőt, mert nem jól hordta a kendőt, a rendőrség ma a temetésére gyülekezők közé lőtt

külföld
2022 szeptember 17., 14:26
comments 8
Mahsa Amini
photo_camera Mahsa Amiri

(A cikkben kegyetlen videók láthatók, akit ez felzaklat, most gondolja meg!)

Szombaton a békésen tüntető, diktatúraellenes jelszavakat is kiáltozó tömegbe lőtt az iráni rendőrség Saqqez városában. A tüntetők Mahsa Amiri, a brutális kegyetlenséggel meggyilkolt 22 éves, kurd származású lány délelőtti temetésére gyűltek össze. Az áldozatokról még nem érkeztek megbízható hírek, de a friss videójelentések nem sok jóval kecsegtetnek:

link Forrás

Amini pár napja, szeptember 13-án, innen, Saqqezből utazott Teheránba a családjával, rokonlátogatóba. Csakhogy a fővárosban ellenőrizte őket a botokkal felszerelt, rettegett iszlamista erkölcsrendészet és nem voltak elégedettek a nő kendőjével. A szemtanúk és a család beszámolói szerint berángatták egy furgonba, ahol agyba-főbe verték. De a szemtanúk szerint ekkor még magánál volt. Ebben a videóösszeállításban az elhurcolásáról is látható pár snitt:

link Forrás

Amikor pár órával később kórházba került, már agyhalott volt. 3 napig volt kómában, miközben az életéért küzdöttek, de szeptember 16-án meghalt.

A rendőrség azt állítja, hogy szívrohamot kapott, de ezt senki sem hiszi el nekik. Abból látszik, hogy az ügy mennyire kellemetlen a vallási rezsimnek, hogy közzétettek egy videót is, ami állításuk szerint azt bizonyítja, hogy a nő spontán omlott össze. A videó azonban látványosan összevágott és a főszereplője sem felismerhető.

Teheránban már tegnap spontán tüntetések törtek ki, egy videó tanúsága szerint többen "Halál a diktátorra!" skandálással vonultak. A kórház környékén most is komoly a rendőri készültség.

A düh oka, hogy Ebrahim Raisi, az ország keményvonalas elnöke nemrég hozott rendeletet az öltözködési előírások még szigorúbb betartatásáról. A vallási rendőrség vezetői pedig arról beszéltek, hogy a legmodernebb arcfelismerő technológiákkal fogják elkapni és megbüntetni azt, akinek kilátszik a haja.

Az ügy azért is válhatott szimbolummá, mert több fotó és videó is kikerült a kórházi ágyban fekvő fiatal nőről.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.