27 halott a karanténbusz balesetében Kínában

külföld
2022 szeptember 18., 16:36
comments 1

Súlyos balesetet szenvedett egy autóbusz Kínában, amely koronavírus-fertőzötteket szállított a kijelölt karanténba. 27-en életüket vesztették, további 20 utas megsérült.

A tragédia komoly felháborodást váltott ki az online térben azok körében, akik bírálják a kínai kormány szigorúan betartott "zéro covid" politikáját, melynek értelmében bárkit, aki pozitívra tesztel, azonnal karanténba zárnak. Hszi Csin-ping elnök utolsóként ragaszkodik az ilyen szigorú szabályokhoz, a világ többi országában, amióta széles körben elérhetők a védőoltások, nincsenek ilyen fokú korlátozások.

Kínában még mindig tömegesen tesztelnek, és a fertőzés legapróbb jelére teljes városrészeket zárnak le.
photo_camera Kínában még mindig tömegesen tesztelnek, és a fertőzés legapróbb jelére teljes városrészeket zárnak le. Fotó: YANG GUANYU/Xinhua via AFP

"Mikor lesz már vége" - kérdezte egy kommentelő a hír alatt a WeChaten, az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon. A legnépszerűbb komment pedig az volt, mely szerint "mind rajta vagyunk a buszon".

Kínában a védőoltások ellenére is megtartották a tömeges tesztelést - a szolgáltatások igénybevételéhez Pekingben három naponta kell negatív tesztet adni - és a kontaktkutatást, vagyis ha valaki fertőzöttnek bizonyul, a közeli kapcsolatait is karanténba zárják - vagy otthonában, vagy egy erre kijelölt létesítményben. A szabályok annyira szigorúak, hogy pár pozitív eset hatására teljes városrészeket zárnak le - a kínai városok méretére tekintettel egy-egy újonnan azonosított eset százezrek életét keserítheti meg.

Kujcsouban például most azért zárnak le városokat és kényszerítik karanténközpontokba a fertőzötteket és kontaktszemélyeiket, mert szombaton 712 új esetet regisztráltak - ez az összes napi eset hetven százaléka. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.