Az orosz iskolákban bevezették a propagandaórákat

oktatás
szeptember 19., 14:02
comments 13

Az orosz iskolásoknak ( a 5-11. osztályos tanulóknak, valamint a főiskolai hallgatóknak) mostantól hétfőnként rész kell venniük a „Beszélgetés fontos dolgokról” nevű foglalkozáson, közölte az oroszok oktatási minisztérium. Ezek a tanórán kívüli foglalkozások az orosz zászló felvonásával és a himnusz eléneklésével kezdődnek. (A vezetés közel egymilliárd rubelt különített el az iskolák számára zászlók és címerek vásárlására.)

Az oktatási minisztérium szerint ezeknek a tanóráknak a célja „a hazafiság és a hagyományos családi értékek beoltása a gyermekekbe”. Az órákat az osztályfőnökök vezetik. Valamint szövetségi szinten dolgoznak ki oktatási programokat, hogy megfelelően tudják formálni a diákok világképét. A program fontosságát jelzi, hogy az egyik kalinyingrádi iskolában személyesen Vlagyimir Putyin tartott előadást.

photo_camera Vlagyimir Putyin órát tart egy kalinyingrádi iskolában Fotó: GAVRIIL GRIGOROV/AFP

A Meduza beszámolója szerint az első két órán a diákok a „különleges katonai műveletről”, az ukrán „nacionalistákról”, a szankciókról és az Oroszország és a NATO közötti konfrontációról hallottak. A lap megnézte az órák ajánlott tematikáját is. Az egyik óra például Alekszandr Romanov kapitányról szól, aki „aknamezőre terelte az ukrán nacionalistákat”, akik aztán megadták magukat. Egy nyolcadik és kilencedikeseknek szóló óra célja pedig az, hogy „a diákok megismerjék a különleges katonai művelet] céljait”, valamint azt, hogy az önjelölt kelet-ukrajnai szakadár köztársaságok lakói „orosz emberek, ezért fontos, hogy visszatérjenek Oroszországba”. De például március közepén lesz egy lecke „a Krím Oroszországhoz csatolásáról”.

Az együk független tanárszakszervezet arra szólította fel az oktatókat, hogy bojkottálják az órákat, hogy megóvják a gyerekeket a propagandától. (RIA/MEDUZA)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt