Pécsen, Nyíregyházán és Vecsésen is tiltakoznak hétfőn a tanárok

oktatás
2022 szeptember 19., 09:47
comments 1

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) három vidéki és egy budapesti iskoláról számolt be, ahol hétfőn sztrájkol a tanárok egy része:

  • A pécsi Cserepka Iskolában a tantestület közel 80 százaléka, 36 tanár tiltakozik hétfőn és kedden,
  • a nyíregyházi Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium 43 tanárából 36-an sztrájkolnak hétfőn,
  • Sashalmi Tanoda és Általános Iskolában is tiltakoznak hétfőn,
  • akárcsak a vecsési Andrássy Gyula Általános Iskolában.

Ezenkívül délelőtt 15 tanár jelezte a budapesti Jelky András Gimnáziumból, hogy hétfőn sztrájkolnak. További kilenc kollégájuk támogatja.

Tanárok tüntetése március közepén.
photo_camera Tanárok tüntetése március közepén. Fotó: Kiss Bence/444

Frissítés: Cikkünk eredeti változatában azt írtuk, hogy a tanárok a Tanítanék Mozgalom által meghirdetett gördülő polgári engedetlenségben vesznek részt. Ennek lényege, hogy a csatlakozó iskolákban rendszeresen, heti egy-egy napon nem tart órát a tantestület egy része.

Valójában a fent említett iskolák tanárai sztrájkolnak, ami a tiltakozás törvényes formája, ugyanakkor az év elején elfogadott rendelet jelentősen korlátozza a kereteit (például ugyanúgy meg kell tartani az órák egy részét).

A polgári engedetlenség látványosabb, de kockázatosabb műfaj. Szeptember elején a tankerületek kirúgással fenyegették az engedetlenkedő tanárokat, egy miskolci iskolában fel is mentették az igazgatóhelyettest, amiért a pedagógusok élőláncot, a diákok pedig tüntetést szerveztek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.