23 év után kiengedték Adnan Syedet, semmissé tették ítéletét Hae Min Lee 1999-es meggyilkolásáért

szeptember 20., kedd 4:37

Miután a bíró hatályon kívül helyezte az ítéletet, házi őrizetbe került a férfi, akinek ügye megalapozta a true crime podcastok műfaját.

Adnan Syed 19 éves volt, amikor életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték volt barátnője, Hae Min Lee meggyilkolásáért. A nő holttestét 1999-ben az erdőben elásva találták meg.

Az ügyészek egy múlt héten benyújtott indítványban kérték a bíróságtól, hogy helyezze hatályon kívül a 2000-es ítéletet, mondván, bizonyítékokat találtak, miszerint két másik gyanúsított is lehet, és emiatt szerették volna elérni, hogy az ügyet tárgyalják újra. Hozzátették, nem állítják, hogy Syed ártatlan.

Melissa Phinn bíró azt mondta, hogy „a tisztesség és az igazságosság érdekében” hatályon kívül helyezi az ítéletet, hozzátéve, hogy az állam nem osztotta meg azokat a bizonyítékokat, amelyek segíthették volna a védelmét a tárgyaláson. A döntés nem jelenti azt, hogy Syed ártatlan, utóbbit majd kiderítik egy új tárgyaláson, amit a bíró már el si rendelt.

Syed a bűncselekmény idején 17 éves volt, végig állította, hogy ártatlan, később pedig a 2014-es Serial című podcast, majd egy HBO-s dokumentumfilm is kérdéseket vetett fel az ítélettel kapcsolatban. A Serial Productions, amely a podcastot készítette, Twitteren azt írta, hogy kedden új epizódot adnak ki az ügy legújabb fejleményeivel kapcsolatban. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt