A montenegrói elnök a parlament feloszlatását javasolta

szeptember 20., kedd 20:20
Đukanović 2016-ban, Podgoricában beszédet tart híveinek, miután állítólag Moszkvából irányított szerb puccsisták merényletet kíséreltek meg ellene. Fotó: AFP/SAVO PRELEVIC

Montenegró elnöke, Milo Đukanović a parlament feloszlatását javasolta a házelnöknek, hogy előrehozott választást írhassanak ki, új parlament alakulhasson, és egyértelműek legyenek az erőviszonyok – írja az MTI.

A montenegrói pártok hétfőn egyeztek meg arról, hogy az augusztusi bizalmi szavazáson megbukott Dritan Abazovic helyett Miodrag Lekic egykori külügyminisztert javasolják miniszterelnöknek. Ez azonban csak szóbeli ígéret volt, írásban nem támogatták Lekicet, így az államfő szerint az egykori külügyminiszternek nincs meg a kellő támogatottsága, így nem bízhatja meg kormányalakítással.

Legutóbb 2020-ban volt parlamenti választás Montenegróban. Az akkor megválasztott kormány azonban februárban megbukott, mert a szerb- és oroszbarát pártok nem tudtak közös döntéseket hozni a Nyugat-barát pártokkal. A következő kormány augusztusban bukott el a bizalmi szavazáson a szerb ortodox egyházzal megkötött egyezmény miatt.

Đukanović előbb miniszterelnökként majd államelnökként, 1991 óta szinte megszakítás nélkül áll az ország (2002-ig jugoszláv tagköztársaság, majd 2002 és 2006 között Szerbia és Montenegró része, 2006-tól független állam) élén, a szerb-jugoszláv nacionalista, kommunista Milosevics híveként indult, majd függetlenségpárti, végül egészen EU- és Nyugat-párti populista lett, aki még a NATO-ba is beléptette Montenegrót, amely évszázadokon át Oroszország legszorosabb szövetségese volt a Balkánon.

Đukanović nyugatos koalíciója az utóbbi időben akadályozni próbálja a szerb ortodox egyház tevékenységét Montenegróban, mivel a szerb (és orosz) érdekek ügynökét látja benne.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt