Átlátszó: Nem tudni, mennyit költött a helyszínre a közpénzmilliókkal kitömött Tranzit fesztivál

szeptember 20., kedd 20:12
4
Szijjártó Péter külügyminiszter előadást tart az augusztus végi fesztiválon, a Club Tihany Resortban Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

A Tranzit fesztiválnak helyet adó Club Tihany fő tulajdonosai a korábban Orbán Viktor tanácsadójaként és a honvédelmi miniszter volt üzlettársaként is ismert Habony Árpád unokaöccse és unokahúga. A szállodát tulajdonló cég egyik egyik igazgatósági tagja Gyurcsány Ferenc egykori külügyi államtitkára, írta meg az Átlátszó.hu.

A kormánypárt évente megrendezett fesztiválja – itt végre ellenzéki képviselők is összemérhetik erejüket, azaz összeakaszthatják bajszukat a fideszes nagyágyúkkal –, a Tranzit volt az, ahol a futballrajongó Dömötör Csabáról kiderült, hogy fogalma sincs, ki lőtte a 4 magyar gólt az angoloknak, és itt nyitott méretes hantázással politikai szezont Csák János is.

A cikkből kiderült: a Kommentár folyóiratot is kiadó alapítvány (Kommentár Alapítvány) 2009 óta szervezi Tranzit rendezvénysorozatot, amely elmondásuk szerint „közösség, vitafórum, baráti társaság, szórakozás” egyben, valamint „egy hely a cselekvőknek”.

Egy hely, amely uszkve félmilliárd forintból működik. Az alapítvány 2021-ben 330 millió forintot kapott a tihanyi fesztivál szervezésére a Miniszterelnöki Kabinetirodától a Batthyány Lajos Alapítványon keresztül, írja a lap. A birosag.hu-n közzétett jelentés szerint a Miniszterelnökség 2019-2022 között összesen közel 1,7 milliárd forinttal támogatta meg a szervezetet. Ebből 2021-ben nagyjából 400 millió forintot használtak fel, ami más állami tulajdonú cégek – így a Szerencsejáték Zrt. 30 milliós, az MVM Energetika Zrt. 30 milliós, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. 50 milliós – támogatásával együtt félmilliárdos büdzsét jelent az alapítványnak.

Ebből a pénzből lesz rendezvény, folyóirat és pl. fizetés a kuratórium elnökének, Simon Ildikó Beatrixnak, aki a beszámoló szerint 2021-ben összesen nagyjából bruttó 17 milliót keresett.

Ezenkívül, írja az Átlátszó, a szervezet tavaly 900 millió forintot használt fel abból a 11,5 milliárdos támogatásból, amit több évre kapott a Mathias Corvinus Collegium Alapítványából.

Az alapítvány ezekből a pénzekből fedezhette a Tranzit fesztivál helyszínének, a Club Tihany Hotelnek a bérleti díját is, erről azonban nem tudni semmit, mivel a lap kérdésére a szervezet az éves jelentését küldte el.

A Club Tihany Hotel többségi tulajdonosa egy Habony Árpád unokahúgának és unokaöccsének többségi tulajdonában álló cég, a Club Tihany Üdülőközpont Zrt., amelynek egyik cégjegyzésre jogosult képviselője a Gyurcsány-kormány egykori államtitkára, Horváthné Fekszi Márta.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt