Megáldhatják az azonos nemű flamand katolikusok házasságát

szeptember 20., kedd 15:58
4

Szembeszállva a vatikáni doktrínával, lehetővé tennék az azonos neműek házasságának áldását a flamand római katolikus püspökök. A flamand egyházi vezetők erről adtak ki dokumentumot.

Szivárványos zászló lobog Észak-Rajna-Vesztfáliában egy templom előtt. A Szent Amandus Plébániatanács a dattelni plébániatemplomban áldási szertartást tartott minden szerelmes számára. Fotó: FABIAN STRAUCH/dpa Picture-Alliance via AFP

A javaslat szerint a szertartásokon az azonos neműekért imádkozhatnak, kapcsolatukat megáldhatják, a kiadott dokumentum ugyanakkor hangsúlyozza, ez a rituálé nem az, amit az Egyház szentségi házasságként definiál. A szertartás imával kezdődik, két ember családja és barátai előtt elköteleződik egymás felé, majd ismét ima, végül pedig a pap megáldja a párt.

A Vatikán doktrinális hivatala, a Hittani Kongregáció 2021 márciusában döntött úgy, hogy nem engedi az azonos neműek házasságának megáldását. A Kongregáció kifejtette ugyanakkor, hogy a döntéssel nem akar igazságtalanul megkülönböztetni senkit, csupán a házasság szentségének liturgikus szertartásának igazsága mellett áll. Ferenc pápa is kijelentette korábban, ellenzi az azonos neműek egyházi házasságát, a civil, polgári házasságot azonban támogatja.

Az Egyház azt tanítja, hogy bár a homoszexuális irányultság önmagában nem bűn, a homoszexuális cselekedet az.

A dokumentum szerint „egyesek szívesebben élnek párként, tartós és hűséges kapcsolatban egy partnerrel”, az ilyen kapcsolat pedig „a béke és a közös boldogság forrása is lehet”. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt