Navracsics: nem távoznak a miniszterek a vagyonkezelő alapítványok kuratóriumából

szeptember 20., kedd 6:47
24

Ezt nem várja el a Bizottság, Nyugat-Európában is számos példa van ilyesmire, ez önmagában nem jelent összeférhetetlenséget, csak akkor, ha a politikusok valamilyen ügyben személyesen érintettek. Ha ez így van, a döntéshozatalból kilép az ember

- válaszolta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter az ATV-ben arra a kérdésre, hogy a különböző politikusoknak - így Navracsics Tibornak is - le kell-e mondaniuk a közalapítványi kuratóriumi tisztségükről.

Navracsics Tibor például a veszprémi Pannon Egyetem alapítvány kuratóriumának elnöke, míg Varga Judit igazságügyi miniszter a Miskolci Egyetem kuratóriumának elnöke. Nem biztos, hogy az EB valóban így gondolja, ugyanis a bizottsági levelekben világosan benne van, hogy képviselő, miniszter nem befolyásolhatja kuratóriumi oldalról a beszerzéseket, azaz nem vehet részt pénzt érintő döntésekben.

Fotó: Németh Dániel/444

A hétfő este benyújtott módosító javaslat szerint mostantól a vagyonkezelő alapítványokat konkrétan is nevesíteni kell a közbeszerzési törvényben a közbeszerzési ajánlatkérők között, így véletlenül sem kaphatnak mentességet. Valamint szigorúbb összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznának az alapítványok pártkáderekkel telepakolt döntéshozó szerveire is.

A következő törvénycsomagot pedig pénteken tervezik beadni, abban benne lesz a Közbeszerzési Integritási Hatóságról szóló javaslat is. A tárgyalások során a Bizottsággal arra jutottak Navracsics szerint, hogy az EB szerint nagyobb garanciát jelent, ha ez nem a kormányhoz kötődően létezik, hanem az integritási hatósághoz, ezért egy új szabályozást hoztak róla - hangzott el az ATV-ben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt