Újabb csapatokat küldene Koszovóba a NATO

szeptember 20., kedd 14:32

„Éberek és cselekvésre készek vagyunk... Ha fokozódik a feszültség, igénybe tudjuk venni tartalék erőinket is. Rövid időn belül tudunk mozgósítani” – mondta Luca Piperni dandártábornok a NATO békefenntartó missziójának főhadiszállásán, Koszovó fővárosában, Pristinában.

A NATO további csapatokat küldene Koszovóba, ha ismét fellángolna a feszültség a szerb kisebbség és az albán többség között. A rendszámtáblákkal kapcsolatos problémák megoldását a szerb kormány október 31-ére ígérte, az időpont közeledtével nőhet a feszültség.

Brit NATO békefenntartók gyakorlatoznak Koszovóban. Fotó: ARMEND NIMANI/AFP

A koszovói szerbek szerbiai állampolgársággal rendelkeznek, szerbiai pénzzel fizetnek, autóikon pedig a koszovói városok szerbiai rövidítésével ellátott rendszámtáblákat használnak. Ezeket a koszovói kormány illegálisnak tartja, szuverenitása elleni támadásnak veszi. Szerbia azonban a mai napig nem ismeri el Koszovót mint független államot, bár miután mindketten számolnak az EU-csatlakozással, ígéreteket tettek, hogy megpróbálják békés úton rendezni ellentéteiket – egyelőre inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Koszovóban továbbra is nagyjából háromezer-hétszáz NATO-békefenntartó állomásozik, hogy megakadályozzák a szerbek és az albánok közötti erőszakot.

Korábbi kísérletek a koszovói rendszámok bevezetésére összecsapásokhoz vezettek a rendőrség és a helyi szerbek között, akik egész utakat zártak le. A barikádokat akkor bontották le, amikor a békefenntartók közbejárásával Koszovó beleegyezett a bevezetés elhalasztásába.

Luca Piperin szerint a helyzet viszonylag nyugodt, de bármikor eszkalálódhat. „Ha a helyzet romlik, készek vagyunk beavatkozni, készek vagyunk a tüntetők és a biztonsági szervek közé állni” – mondta. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt