A NAIH szerint jogsértő lehet az IQ-teszt, amivel a magyar állami gondozott gyerekek képességeit mérték fel

szeptember 21., szerda 12:43
1

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálja annak a gyanús orosz tesztoldalnak az adatkezelését, amelyet a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok intelligenciaszintjének online felmérésére használtak.

Augusztusban írtunk arról, hogy országszerte IQ-tesztet végeztetnek az állami gondozott gyerekekkel a Testometrika nevű oldalon, amiről nem igazán derült ki, hogy milyen módszerrel dolgozik vagy milyen szempontok alapján állították össze a tesztet. Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat (OGYSZ) igazgatója a Belügyminisztérium felkérésére hivatkozva adott ki erről utasítást augusztus 10-én. A NAIH most arra kéri a gyermekvédelmi gyámokat, helyettes gyámokat, nevelőszülőket, valamint a gyermekotthonok, lakásotthonok nevelőit, hogy ne töltsék ki a kérdőívet, mivel jogsérelem veszélye áll fenn, ám ezzel már részben elkéstek. A 6-12 éves gyerekek eredményeit ugyanis augusztus végéig kellett leadni a központban, szeptember 1-től pedig elkezdődött a 13-18 éves gondozottak felmérése, és egy nappal vagyunk a végső határidő előtt.

Fotó: Testometrika.com

A NAIH a teszt kitöltésére szolgáló honlapon próbaregisztrációt végzett, annak működését, szabályzatait áttekintette és megállapította, hogy jogsérelem közvetlen veszélye áll fenn, ugyanis a gyermekek vagy a kitöltésben közreműködő gyámok személyes adatai harmadik országbeli adatkezelőhöz kerülhetnek. További probléma a hatóság szerint, hogy nem teljesen biztosított a jogszerű adatkezelés, az érintettek tájékoztatása és az őket megillető jogosultságok gyakorlása. Ezért a hatóság hivatalból eljárást indított az adatkezelés körülményeinek vizsgálatára és felszólította az OGYSZ-t, hogy szüntesse meg az egyedi utasításban elrendelt adatkezelést, valamint törölje az annak alapján keletkezett személyes adatokat. Az adatkezelés további körülményeit a hatóság jelenleg is vizsgálja - közölte a hatóság.

Rétvári Bence korábban azzal védte a tesztoldalt: „A sajtóban megjelent internetes oldal használatával kapcsolatban adatvédelmi aggályok nem merülnek fel, mert semmilyen személyes adat megadására nem volt szükség, így a tesztet kitöltő nem beazonosítható.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt