Cseh külügyminiszter: Putyinnak személyesen kell bíróság előtt felelnie háborús bűneiért

háború
2022 szeptember 21., 09:49
comments 5
Jan Lipavsky, Csehország külügyminisztere 2022 augusztus 31-én Prágában
photo_camera Jan Lipavský, Csehország külügyminisztere 2022 augusztus 31-én Prágában Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Keményen fogalmazott a cseh külügyminiszter kedden az EUobservernek tett nyilatkozatában.

Jan Lipavský kijelentette, hogy Oroszország elnökének és külügyminiszterének egyaránt személyesen kellene bíróság elé állnia az Ukrajna ellen elkövetett agresszió miatt.

„Az orosz vezetést - Vlagyimir Putyin elnököt, Szergej Lavrov külügyminisztert és a hierarchia és a parancsnoki struktúrák legfelsőbb szintjén lévő személyeket - felelősségre kell vonni a pusztító háborúért”

- nyilatkozta Lipavský, aki néhány napja beszélt már arról, hogy szükség lenne egy különleges nemzetközi bíróság felállítására, amely kivizsgálja az orosz invázióban elkövetett háborús bűncselekményeket.

A cseh külügyminiszter azután beszélt erről, hogy az Izjumot felszabadító ukrán csapatok 440 holtestet rejtő tömegsírt találtak egy erdős területen. Az áldozatok között voltak, akik bombázásban haltak meg, de sokakat megkötöztek, megkínoztak és agyonlőttek, mielőtt a tömegsírba vetették őket.

Lipavský szombaton felszólította az európai politikusokat, hogy ne nézzenek félre: a civil lakosság elleni embertelen brutalitás a XXI. században elképzelhetetlen, visszataszító, és nem maradhat következmény nélkül. A külügyminiszter szavainak súlyt ad, hogy Csehország az unió soros elnöke, így ebben a tisztségében is sürgeti a különleges törvényszék felállítását.

A tömegsír mellett az ukrán hatóságok tíz „kényszervallató-központot” is találtak Harkiv megyében.

Az ukrán erők szeptember 10-én foglalták vissza Izjumot, ami pedig az orosz haderő fontos állása volt Kelet-Ukrajnában. (EUObserver)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.