Jogi személlyé nyilvánítottak egy veszélyeztetett lagúnát Spanyolországban

szeptember 21., szerda 19:49
1

Spanyolország szerdán jogi személlyé nyilvánította a Mar Menort, Európa egyik legnagyobb sós vizű lagúnáját, hogy hatékonyabban megvédhessék veszélyeztetett ökoszisztémáját. Ez az első alkalom, hogy Európában ilyen intézkedést hoztak. A státusz megadására irányuló kezdeményezéshez több mint 500 000 támogató aláírást gyűjtöttek össze, a javaslat pedig most jogerőre emelkedik, miután a spanyol szenátus, a parlament felsőháza megszavazta.

Óriási a halpusztulás Murciában. Fotó: JOSE MIGUEL FERNANDEZ/AFP

Ez lehetővé teszi, hogy a Spanyolország délkeleti részén található lagúna jogait a bíróságon úgy képviseljék, mintha egy személy vagy egy vállalkozás lenne. A lagúnát ezentúl egy helyi tisztviselőkből, a területen dolgozó tudósokból és helyi lakosokból álló gondnokok csoportja fogja jogilag képviselni.

Az ökológusok évek óta figyelmeztetnek arra, hogy a Mar Menor haldoklik a közeli sertésfarmokról belefolyó trágya miatt. 2021 augusztusában több millió döglött halat és rákot mosott partjaira a víz, amiért a szakértők a mezőgazdasági szennyezést okolták. Állításuk szerint a tengeri élővilág az oxigénhiány miatt pusztult el, amelyet a vízbe szivárgó több száz tonna műtrágya-nitrát okozott, ami az eutrofizáció néven ismert jelenség révén összeomlasztja a vízi ökoszisztémákat. Két hasonló katasztrofális szennyezés 2016-ban és 2019-ben is történt.

Hogy megvédjék az „ökológiai összeomlás” szélén álló Mar Menort, környezetvédők 2021 októberében hivatalos panaszt nyújtottak be az EU-hoz Spanyolország „folyamatos mulasztása” miatt. A következő hónapban a spanyol kormány bemutatott egy 382 millió eurós tervet a lagúna helyreállítására. A terv számos környezetvédelmi regenerációs projektet vázol fel a lagúnában és annak környékén a biológiai sokféleség támogatására, beleértve egy 1,5 kilométeres pufferzóna létrehozását a Mar Menor partjai mentén. (France24)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt