Megállapodott a német állam a legnagyobb gázipari óriásvállalat felvásárlásáról

szeptember 21., szerda 7:50
1
Az Uniper központi épületegyüttese Düsseldorfban Fotó: FEDERICO GAMBARINI/dpa Picture-Alliance via AFP

Szerdán a kormány bejelentette, hogy a német állam megállapodásra jutott az Uniper gázipari óriásvállalat felvásárlásáról.

Az Uniper idáig az 56 százalékos finn állami tulajdonban lévő Fortum energiaipari konszern többségi - hozzávetőleg 80 százalékos - tulajdonában állt.

Németország 98,5 százalékos részesedéssel rendelkezik majd az eladósodott gázipari vállalatban.

A német gazdasági minisztérium közleményében aláhúzta, hogy az Uniper a német energiaellátás központi pillére, és zavartalan működése alapvető jelentőséggel bír a német energiabiztonság szempontjából.

A megállapodás értelmében Berlin 8 milliárd eurós tőkét tesz a cégbe, és 500 millió eurót fizet a finn vállalatnak a gázipari cég részvényeiért. A német állam továbbá kiváltja a Fortum Unipernek nyújtott 8 milliárd eurós gigahitelét is.

„Az európai energiapiacok jelenlegi körülményei között és az Uniper kritikus helyzetére tekintettel a cég eladása a helyes lépés, mind a vállalat, mind a Fortum számára egyaránt" - nyilatkozta Markus Rauramo, a Fortum vezérigazgatója.

Az Uniper, az orosz gáz fő importőre azután került nehéz helyzetbe, hogy Moszkva az ukrajnai februári inváziót követően korlátozni kezdte a kontinens földgáz-ellátását. A hiányzó szállítmányokat a nyílt piacról származó drága szállítmányokkal kellett pótolni a vállalatnak.

A Fortum szerint az Uniper közel 8,5 milliárd eurós veszteséget halmozott fel, és részben magántulajdonban lévő vállalatként nem képes tovább ellátni kritikus jelentőségű szolgáltatói funkcióját.

Németország már júliusban megállapodott arról, hogy 30 százalékos részesedést szerez a vállalatban, ezt az előzetes megállapodást bővítették ki most a felek.

Oroszország ukrajnai háborúja földrengést váltott ki az európai energiapiacokon, Németország pedig különösen kiszolgáltatott helyzetbe került, mivel korábban nagymértékben függött az orosz energiaimporttól.

A Bloomberg információi szerint a német állam előrehaladott tárgyalásokat folytat az NG AG és a Securing Energy for Europe GmbH (a korábbi Gazprom Germania GmbH) megvásárlásáról is. (IBT)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt