Puerto Rico nagy részén nincs áram a Fiona hurrikán pusztítása után

szeptember 21., szerda 6:04

Közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett kedd éjjel Xavier Becerra amerikai egészségügyi miniszter Puerto Ricón, ahol a Fiona hurrikán óriási pusztítást végzett és négy embert megölt.

A vészhelyzet kihirdetése lehetővé teszi, hogy a kormány szövetségi költségvetési forrásokat és az eddiginél több eszközt vessen be a kárelhárításban. A mintegy 3,3 millió lakosú Puerto Rico nagyjából 80 százalékán megszakadt az áramszolgáltatás, amelynek helyreállítása napokig is tarthat.

Fotó: ERIKA SANTELICES/AFP

Öt évvel ezelőtt az ötös erősségű Maria hurrikán mintegy háromezer ember halálát okozta a szigeten.

A Fiona hurrikán hármas erősségű viharként immár elérte a Turks- és Caicos-szigeteket Kuba mellett, ahonnan észak felé halad tovább, és hamarosan eléri Bermudát is, ahol az amerikai hurrikánközpont számításai szerint már négyes erősségű szélvihar lesz. A széllökések sebessége jelenleg óránként mintegy 125 kilométer. Turks- és Caicos-szigetekről egyelőre nem jelentettek halálos áldozatot, de sok helyen nincs áram. (MTI, Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt