Szijjártó Péter: Már a 25. órában vagyunk, tárgyalni kell a békéről

szeptember 21., szerda 14:03
31

Már nem is a 24., hanem a 25. órában vagyunk, ezért mielőbb véget kell vetni az ukrajnai háborúnak, amihez az érintett feleknek az ENSZ közgyűlési hetét kihasználva végre komoly párbeszédet kellene kezdeniük - ezt mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban az M1-nek.

Szijjártó arról beszélt a köztévének adott interjújában, hogy Magyarországon, Ukrajna szomszédságában sokkal jobban érezzük a háború hatásait, mint azok az országok, amelyek sok ezer kilométerre vannak a konfliktustól. Magyarország pedig ilyen közel a konfliktushoz abban érdekelt, hogy minél hamarabb béke legyen, a részleges orosz mozgósítás hírére reagálva pedig azt mondta, hogy minden olyan hír rossz hír, amely a konfliktust eszkalálja.

"A mai napon is szeretnénk felhívni mindenki figyelmét arra, hogy minél előbb arra van szükség, hogy véget érjen a háború. Ki kell használni az ENSZ közgyűlési hetét, az ENSZ-t, amelyet azért hoztak létre, hogy a világon a legnehezebb kérdéseket is meg lehessen beszélni egymással"

"Mi Ukrajna szomszédságában nem tudunk mást mondani, mint hogy békét akarunk, és arra kérjük a világpolitika erős szereplőit, hogy végre beszéljenek egymással, állapodjanak meg egymással, végre legyen tűzszünet, és végre kezdődjenek olyan megbeszélések, amelyek elhozhatják a békét, és véget tudnak vetni emberek tíz- és százezreinek, millióinak teljesen értelmetlen szenvedésének" - tette hozzá a miniszter, nem megnevezve, hogy szerinte pontosan kinek kellene tárgyalnia a békéről. Szijjártó Péter szerint az elmúlt hónapokban egyedül Törökország közvetítési kísérlete volt sikeres, amellyel a gabonaexport újraindításának köszönhetően valamelyest enyhült a világélelmezési válság. Erre a sikerre alapozva a török kormánynak talán lenne esélye valamiféle mediációra a szemben álló felek között, mert Törökország "Oroszországgal is, talán mondhatom azt, korrekt kapcsolatot ápoló" NATO-tagország. Mindezzel együtt a magyar külügyminiszter szerint reális esélyekről nem, inkább reményekről lehet beszélni a béketárgyalások kapcsán.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt