Észak-Korea tagadja, hogy fegyvereket szállítana Oroszországnak

külföld
2022 szeptember 22., 06:52
comments 7

Észak-Korea nem szállított fegyvereket Oroszországnak az ukrajnai háború idején, és nem is tervez ilyesmit, közölte csütörtökön a phenjani állami média egy védelmi minisztériumi illetékesre hivatkozva.

Phenjan szerint az erről szóló amerikai állítás csak kísérlet Észak-Korea lejáratására. Az „illetékes” felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel az ilyen felelőtlen kijelentésekkel, és „fogja be a száját.”

Az észak-koreai állampárt politbürójának ülésén készült felvételeken Kim soványabbnak tűnt a szokásosnál
photo_camera A fotón nem az „illetékes” látható Fotó: Screenshot - KCTV via NK News

Pár hete az amerikai hírszerzés olyan információkat hozott nyilvánosságra, amik szerint Moszkva Phenjantól vásárol rakétákat és tüzérségi lőszereket. Ezt korábban Oroszország is „kamunak” nevezte.

A fegyverexporttal Észak-Korea és Oroszország a Phenjanra kirótt ENSZ-szankciókat is megsértené, amik tiltják a távol-keleti államnak, hogy fegyverekkel kereskedjen. Phenjan nem ismeri el a büntetőintézkedések jogszerűségét, törvénytelennek tartja őket, és úgy véli, a szankciókat az „Egyesült Államok és vazallusai” ötlötték ki.

„De szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy egy dolgot világossá tegyünk. Sosem exportáltunk fegyvereket és lőszereket Oroszországba, és nem is tervezünk ilyet” – jelentette a KCNA állami hírügynökség a védelmi minisztériumra hivatkozva. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.