„Mi mérgezőbb az emberiség számára, a kokain, a szén vagy az olaj?” – kérdezte a kolumbiai elnök az ENSZ-ben

külföld
2022 szeptember 22., 08:08
comments 7

A világ pénz-, olaj- és szénfüggősége a drogok elleni „képmutató” háború ürügyén tönkreteszi az esőerdőket és az ott élő embereket, mondta Gustavo Petro, Kolumbia elnöke az ENSZ New York-i Közgyűlésén.

Petro azt mondta, hogy a koka üldözése táplálja az erőszakot az esőerdőben, „az erdőt, amit meg kellene menteni, elpusztítják. A kokanövény elpusztításához mérgeket használnak, például glifozátot, ami a vizeinkbe csöpög. Letartóztatják a termesztőket, majd bebörtönzik őket.”

photo_camera Gustavo Petro az ENSZ Közgyűlésén Fotó: ANNA MONEYMAKER/Getty Images via AFP

„A dzsungel ég, uraim, miközben önök háborúznak és játszanak vele. A dzsungel, a világ éghajlati pillére, eltűnik minden élettel együtt. A nagy szivacs, ami elnyeli a szén-dioxidot, elpárolog. A dzsungel a mi megmentőnk, de az én hazámban úgy tekintenek rá, mint ellenségre, akit le kell győzni, mint gyomra, amit ki kell irtani” – mondta.

Szerinte miközben a fejlett világ a kábítószer elleni háború ürügyén hagyja égni az esőerdőt, több olajat is kér, hogy „csillapítsa a fogyasztás, a hatalom és a pénz iránti másik függőségét.”

„Mi mérgezőbb az emberiség számára, a kokain, a szén vagy az olaj? A hatalom szerint a kokain méreg, és üldözni kell, miközben a túladagolás csak minimális számú halálesetet okoz. De ehelyett a szenet és az olajat kell védeni, még akkor is, ha az egész emberiséget eltüntetheti” – mondta, hozzátéve, hogy az ilyen érvelés „igazságtalan és irracionális.”

Az elnök elmondta, a kábítószer elleni háború több mint 40 éve tart, és még senki nem nyerte meg. „Az igazság eltitkolásával csak az esőerdők és a demokráciák pusztulását fogják látni. A kábítószer elleni háború kudarcot vallott. A klímaválság elleni küzdelem is kudarcot vallott” – mondta. Petro ezután egész Latin-Amerika nevében követelte a „kábítószerek elleni irracionális háború” befejezését.

„A drogfogyasztás csökkentéséhez nem háborúkra van szükség, hanem arra, hogy mindannyian egy jobb társadalmat építsünk: egy támogatóbb, szeretetteljesebb társadalmat, ahol az élet értelme megment minket a függőségektől. Kevesebb drogot akarnak? Gondoljanak a hatalom ésszerű gyakorlására" – mondta a világ vezetőinek.

Szerinte az éghajlati katasztrófát, ami emberek százmillióinak halálát fogja okozni, nem a bolygó okozza, hanem a tőke. „Az egyre többet és többet fogyasztó, egyre többet és többet termelő logika lesz az ok.” A kolumbiai elnök hozzátette, hogy az amazóniai esőerdő tüze és mérgezése az „emberiség kudarcát” jelenti.

„A kokain- és drogfüggőség, az olaj- és szénfüggőség mögött ott van az emberi történelem e szakaszának igazi függősége: az irracionális hatalom, a profit és a pénz függősége. Ez az a hatalmas halálos gépezet, amely képes kioltani az emberiséget” – mondta.

Petro párbeszédet sürgetett Latin-Amerikával a háború befejezése érdekében, mondván, hogy „itt az ideje a békének.”

„Csak a békében tudjuk megmenteni az életet a földünkön. Nem lesz béke társadalmi, gazdasági és környezeti igazságosság nélkül. Mi is háborúban állunk a bolygóval. Először a bolygóval kell békét kötni, különben nem lesz béke a nemzetek között” – zárta beszédét. (news.un.org)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.