Nem indulnak orosz judósok az októberi világbajnokságon

sport
2022 szeptember 22., 13:42
comments 1

Oroszország nem indítja cselgáncsozóit az idei világbajnokságon, ami Üzbegisztánban rendeznek október 6. és 13. között. A távolmaradásról Vaszilij Anyiszimov, az Orosz Judo Szövetség (FDR) elnöke nyilatkozott a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek. Az FDR annak ellenére határozott a visszalépés mellett, hogy versenyzői ott lehetnének a taskenti vébén, igaz, a sportág nemzetközi szövetsége (IJF) márciusban csak semleges színekben, a nemzeti himnusz és zászló használata nélkül engedélyezte az orosz részvételt.

A judo Vlagyimir Putyin egyik kedvenc sportja, idén márciusig ő volt a Nemzetközi Judo Szövetség tiszteletbeli elnöke, de Ukrajna lerohanása miatt megfosztották a tisztségtől.

Vlagyimir Putyin judo bemutatót tart 2009-ben Szentpéterváron
photo_camera Vlagyimir Putyin judo bemutatót tart 2009-ben Szentpéterváron Fotó: ALEXEY DRUZHININ/AFP

Az IJF egyike azon kevés világszövetségnek, amik csak részben tettek eleget a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) február végi felhívásának, amiben Oroszország ukrajnai háborúja miatt különböző büntetések érvénybe lépését javasolta, így azt, hogy a nemzetközi sportági szövetségek tiltsák ki versenyeikről Oroszország és az inváziót támogató Fehéroroszország sportolóit. „Nem veszünk részt a világbajnokságon" - közölte külön indoklás nélkül Anyiszimov. Ukrajna korábban azzal fenyegetőzött, hogy bojkottálja a vébét, ha azon oroszok is indulhatnak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.