Újabb két tüntető halhatott meg az iráni tüntetésekben

külföld
2022 szeptember 22., 05:52
comments 3

Legalább tizenöt városban zajlanak tüntetések Iránban Mahsa Amini halála miatt. Jogvédő csoportok és a helyi média arról számolt be, hogy hét embert megöltek a rendőrök, akik erőszakkal próbálják felszámolni a zavargásokat. Kedden még a halálos áldozatok száma öt volt. A halálesetekről hivatalos megerősítés egyelőre nem érkezett.

Tüntetők Teheránban
photo_camera Fotó: AFP

Az ország egyes részeiről internetkimaradásokról érkeztek jelentések, miközben az iráni IP-címekkel rendelkező Instagram-fiókokat is blokkolták. A távközlési minisztert, Issa Zarepourt a hivatalos Irna hírügynökség idézte, aki szerint „egyes helyeken és bizonyos órákban átmeneti korlátozásokra került sor”.

Az állami média arról számolt be, hogy a rendőrség kedd este könnygázt vetett be és több embert letartóztatott a tömeg feloszlatása érdekében. Az Irna azt állította, a tüntetők köveket dobáltak a biztonsági erőkre, és felgyújtották a rendőrségi járműveket.

Ötödik napja tartanak a zavargások, miután a 22 éves Mahsa Aminit agyonverték az erkölcsrendészek, mert állítólag nem tartotta be a hidzsáb viselésére vonatkozó szabályokat. A rendőrség „szerencsétlen balesetnek” nevezte a történteket.

Egy kurd emberi jogi csoport szerint a halálos áldozatokon túl további négyszázötven embert sebesítettek meg, és ötszázat letartóztattak, ám ezeket az adatokat nem lehet ellenőrizni.

photo_camera Fotó: -/AFP

Sok nő levette a fejkendőjét tiltakozásul. Az ENSZ New York-i közgyűlésén szerdán tartott beszédében Ebrahim Raisi államfő nem említette név szerint a tüntetéseket vagy Aminit, de bírálta a nyugati országokat az „Iránban kivizsgálás alatt álló incidensre” adott reakcióik miatt. Iráni tisztviselők szerint vizsgálatot folytatnak Amini halála miatt. A tüntetők azonban kevéssé bíznak a belső vizsgálatban, és az erkölcsrendészet megszüntetését követelik.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási vezetője szerdán televíziós beszédet tartott, amiben nem említette a tüntetéseket, de arra figyelmeztetett, hogy a fiatalok ne dőljenek be „a nyugati hatalmak megtévesztésének”. Teherán rendszeresen „nemzetközi ellenségeit” okolja belső problémái miatt. (The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.