Zelenszkij „igazságos büntetést” követelt Oroszországnak

szeptember 22., csütörtök 5:13
3

Oroszországnak „igazságos büntetéssel” kell szembenéznie az ukrajnai invázió miatt – mondta Volodimir Zelenszkij elnök az ENSZ Közgyűlése előtt New Yorkban. Az ukrán elnök egy előre felvett videóban egy különleges háborús törvényszék létrehozására szólított fel, és beszélt az Oroszország által elkövetett háborús bűnökről is.

Bevezetőjében azzal vádolta Oroszországot, hogy „illegális háborújával katasztrofális felfordulást” okozott.

Az elnök ugyanazon a napon szólalt fel, amikor Vlagyimir Putyin bejelentette a részleges mozgósítást, ami tüntetéseket váltott ki Oroszország utcáin. Zelenszkij szerint a lépés azt mutatja, hogy az oroszok nem gondolják komolyan a béketárgyalásokat.

Nyugati vezetőkhöz hasonlóan az ukrán elnök is elítélte a terveket, miszerint a megszállt területeken népszavazásokat tartanak az Oroszországhoz való csatlakozásról. Egy különleges bíróság létrehozása segítene Moszkvát felelősségre vonni a „területrablásért" és „több ezer ember meggyilkolásáért", mondta Zelenszkij.

Zelenszkij beszél az ENSZ-közgyűlés előtt Fotó: SPENCER PLATT/Getty Images via AFP

Azzal kapcsolatban beszélt, hogy újabb tömegsírt találtak a nemrég visszafoglalt Izjumban. Zelenszkij részletezte a városban elkövetett háborús bűnökkel kapcsolatos vádakat. Egy férfit állítólag kasztráltak és meggyilkoltak. „Miért olyan megszállottja az orosz hadsereg a kasztrálásnak?” – kérdezte.

A „büntetés” szó tizenötször szerepelt Zelenszkij beszédében. Azt is mondta, hogy Oroszországnak további szankciókkal kellene szembenéznie, és az ENSZ-nek meg kell fosztania Moszkvát a Biztonsági Tanács állandó tagjaként betöltött befolyásos szerepétől. Felszólított továbbá az ukrán életek védelmére és az ország nemzetközileg elismert határainak tiszteletben tartására.

Szerdán az Európai Unió külügyi vezetője közölte, az uniós országok megállapodtak abban, hogy újabb szankciókkal sújtják Oroszországot. Josep Borrell újságíróknak elmondta, az új korlátozások orosz magánszemélyeket és az ország gazdasági ágazatait célozzák.

Annak ellenére, hogy Zelenszkij azt sugallta, Oroszország nem gondolja komolyan a tárgyalásokat, a két nemzet szerdán kicserélt több hadifoglyot is. Az oroszok több mint kétszáz ukrán harcost adtak vissza, köztük tíz külföldit is. Cserébe több mint ötven katonát és az oroszbarát politikust, Viktor Medvecsukot adták, akit Ukrajnában hazaárulással vádoltak. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt