A háborús orosz hazafiak durvább pofonnak érzik az azovos–medvedcsukos fogolycserét, mint a harkivi vereséget

háború
2022 szeptember 23., 12:48
comments 25

„A nép árulói. Elengedték a fasisztákat, nálunk meg beindították a mobilizációt.” „Árulók. Értetek harcolunk, ti meg a komáitokat rángatjátok ki a fogságból.” „Én hazafi vagyok, azt akarom, hogy győzzük le a nácikat. De ha ti tényleg elcseréltétek ezeket az azovsztalos állatokat Medvedcsukra, és ez nem fake, akkor tudjátok, hogy a hazafiságomnak annyi, ahogy további ezrekének is, akik hittek nektek.”

Ilyen és ehhez hasonló posztok és kommentek bukkantak fel az orosz online nyilvánosság kevésbé ellenőrzött részén, értve ez alatt elsősorban a Telegram-csatornákat. Ezúttal nem kímélték a patrióták az olyan fő-fő propagandistákat sem, mint Margarita Szimonjan, az RT televízió főszerkesztője, Vlagyimir Szolovjov, az orosz köztelevízió Németh Balázsa, vagy Jevgenyij Poddubnij haditudósító.

photo_camera Az Azov ezred szabadon engedett parancsnokai Törökországban, középen Denyisz Prokopenko, a két szélen Monasztirszkij miniszter és Budanov kémfőnök sütkérezik Fotó: STRINGER/AFP

Szimonjanék ugyanis megpróbálták megmagyarázni az eddigi legjelentősebb orosz–ukrán fogolycserét, amely szerda este és csütörtökre virradóra ment végbe, de nem igazán sikerült elnyerniük híveik és követőik tetszését. Szolovjov ezt írta líraian: „Kora reggel van, felkelt a nap, és én arra gondolok, hogy 87 katonánk ezekben a percekben békésen alszik. Fél év óta először. Ma senki sem veri össze őket. Senkit sem csonkítanak meg, senkit sem lőnek le közülük. Egyszerűen csak alszanak. Egyikük édesanyja sem zokog a templomban térden állva, a fiáért könyörögve.”

Poddubnij meg ezt – a posztot Szimonjan is újraosztotta –: „Sokszor elmondtam, cserébe, hogy a fiainkat kiszabítsuk a pokolból, a kopasz ördögöt is odaadhatjuk. Ez nem kérdés. 87 tiszt és katona, 87 hős. Teszek rá, hogy az imázsunkra ez milyen hatással van.”

A magyarázkodás tehát megy – a propagandisták szintjén; a hatalom inkább hallgat, csütörtökön Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő azt mondta, nincs felhatalmazása, hogy kommentálja a történteket –, de épp azok fogadják el a legkevésbé ezeket a magyarázatokat, akik amúgy teljes mellszélességgel támogatják Oroszország ukrajnai invázióját.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.