Oroszország legtávolabbi, szegényebb részein közel sem tűnik annyira „részlegesnek” a mozgósítás

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
szeptember 23., 15:22
comments 49

Második napja zajlik a „részleges mozgósítás” Oroszországban, amit szerda reggel jelentett be Vlagyimir Putyin. A hivatalos kormányzati tájékoztatás szerint 300 ezer embert terveznek behívni, és csak olyanokat, akiknek van katonai tapasztalata, ugyanakkor már most számos jel utal arra, hogy ennél jóval több embert érinthet a mozgósítás.

A hivatalos számmal szembeni bizalmatlanságot fűti az is, hogy a mozgósításról szóló, Putyin által aláírt rendelet egyik pontját titkosították, a többi pont pedig pont annyira szellősen fogalmaz, hogy az orosz hatóságok szabadon interpretálhassák, kiket lehet behívni. A külföldre űzött Novaja Gazeta már csütörtökön arról írt egy név nélkül nyilatkozó orosz tisztviselő beszámolójára hivatkozva, hogy akár egymillió embert is elvihetnek a rendelet alapján.

photo_camera Egyszemélyes Putyin-párti kiállás Moszkvában, szeptember 22-én Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Az orosz védelmi minisztérium pénteki posztja alapján mentességet kaphatnak majd az IT-szektor alkalmazottjai, a pénzügyi és telekommunikációs szektorban dolgozók, és az újságírók, ami Oroszországban mára szinte kizárólag a propagandabirodalom tagjait takarja.

Arról, hogy hogyan zajlik a sorozás, egyelőre kevés konkrétumot tudni. A maradék független orosz sajtó nagy részét a hábor „különleges katonai művelet” kezdetén ellehetetlenítették, így főleg helyi beszámolókra, Telegramra és Twitterre feltöltött posztokra és videókra lehet támaszkodni, de ezek eléggé egy irányba mutatnak: hogy míg a nagyvárosokban tényleg csak részleges mozgósítás zajlik, a távolabbi régiókban ennél sokkal nagyobb léptékben visznek el férfiakat a frontra.

Az orosz politikával foglalkozó kutató, egykori újságíró, Kamil Galeev is arról írt Twitterén, hogy nincsenek még konkrét adataik, de az elérhető jelek alapján a mozgósítás különösen visszafogottan zajlik Moszkvában és Szentpéterváron, ugyanakkor teljes mozgósításról van szó a távoli vidékeken, főleg melyekben nagy számmal vannak jelen etnikai kisebbségek.

Feltevését a nap folyamán számos videó erősítette.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt