Oroszország legtávolabbi, szegényebb részein közel sem tűnik annyira „részlegesnek” a mozgósítás

külföld
2022 szeptember 23., 15:22
comments 49

Második napja zajlik a „részleges mozgósítás” Oroszországban, amit szerda reggel jelentett be Vlagyimir Putyin. A hivatalos kormányzati tájékoztatás szerint 300 ezer embert terveznek behívni, és csak olyanokat, akiknek van katonai tapasztalata, ugyanakkor már most számos jel utal arra, hogy ennél jóval több embert érinthet a mozgósítás.

A hivatalos számmal szembeni bizalmatlanságot fűti az is, hogy a mozgósításról szóló, Putyin által aláírt rendelet egyik pontját titkosították, a többi pont pedig pont annyira szellősen fogalmaz, hogy az orosz hatóságok szabadon interpretálhassák, kiket lehet behívni. A külföldre űzött Novaja Gazeta már csütörtökön arról írt egy név nélkül nyilatkozó orosz tisztviselő beszámolójára hivatkozva, hogy akár egymillió embert is elvihetnek a rendelet alapján.

Egyszemélyes Putyin-párti kiállás Moszkvában, szeptember 22-én
photo_camera Egyszemélyes Putyin-párti kiállás Moszkvában, szeptember 22-én Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Az orosz védelmi minisztérium pénteki posztja alapján mentességet kaphatnak majd az IT-szektor alkalmazottjai, a pénzügyi és telekommunikációs szektorban dolgozók, és az újságírók, ami Oroszországban mára szinte kizárólag a propagandabirodalom tagjait takarja.

Arról, hogy hogyan zajlik a sorozás, egyelőre kevés konkrétumot tudni. A maradék független orosz sajtó nagy részét a hábor „különleges katonai művelet” kezdetén ellehetetlenítették, így főleg helyi beszámolókra, Telegramra és Twitterre feltöltött posztokra és videókra lehet támaszkodni, de ezek eléggé egy irányba mutatnak: hogy míg a nagyvárosokban tényleg csak részleges mozgósítás zajlik, a távolabbi régiókban ennél sokkal nagyobb léptékben visznek el férfiakat a frontra.

Az orosz politikával foglalkozó kutató, egykori újságíró, Kamil Galeev is arról írt Twitterén, hogy nincsenek még konkrét adataik, de az elérhető jelek alapján a mozgósítás különösen visszafogottan zajlik Moszkvában és Szentpéterváron, ugyanakkor teljes mozgósításról van szó a távoli vidékeken, főleg melyekben nagy számmal vannak jelen etnikai kisebbségek.

link Forrás

Feltevését a nap folyamán számos videó erősítette.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.