Schmitt Pál egykori hivatalvezetője lehet az NVB új elnöke

szeptember 23., péntek 5:31
5

Cservák Csaba 44 éves jogász, Schmitt Pál volt államfő hivatalvezetője lehet a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) új elnöke – írja a hvg.hu. A lap úgy tudja, Cservákot a hét közül az egyik új NVB-tagként Novák Katalin államfő javasolja az Országgyűlésnek megválasztani, az elnököt a tagok választják maguk közül, Cserváknak pedig nagy az esélye a pozícióra.

Cservák Csaba és felesége Kötcsén Fotó: Németh Dániel/444

Az NVB jelenlegi tagjai közül ketten vannak – Sasvári Róbert és Szalay Tamás –, akik a lap információi szerint maradnak az új testületben is. A hvg.hu rákérdezett Novák Katalin hivatalánál, hogy a névsor összeállítása előtt mely parlamenti pártokkal, alkotmányjogászokkal, jogtudósokkal, szakmai, illetve civil szervezetekkel egyeztetett, de nem kaptak választ.

A testület elnüke 2021 februárjában lett Téglási András, őt válthatja most az újjáalakuló NVB hét tagja közül Cservák Csaba, aki az NVB-elődszervezet, a 2013 előtti Országos Választási Bizottság MDF által delegált tagja volt 2002-2005 között. A Károli Gáspár Református Egyetem alkotmányjogi tanszékét vezeti, tanít a Szegedi Tudományegyetemen is, főmunkatárs a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, 2007-től a Független Jogász Fórum elnöke, 2014-2020 között pedig a Független Rendészeti Panasztestület tagja is volt, pár hete pedig ott volt a kötcsei Fidesz-találkozón is. De a legtöbben onnan ismerhetik, hogy 2010-2012 között a plágiumügyébe belebukott Schmitt Pál hivatalvezetője volt. A hvg cikke szerint a Novák Katalin által az Országgyűlésnek javasolt három NVB-póttag közül talán Gerencsér Balázs a legérdekesebb személy. Több Orbán-kormány alatt is dolgozott az igazságügyi tárcánál, a közelmúltig Polt Péter legfőbb ügyész kabinetvezetőjeként dolgozott, az ügyészség Facebook-oldalán fellelhető bemutatkozása szerint pedig egy kórusban énekel, imádja az analóg fényképezést és van egy 40 éves, Ferrari-piros színű Volkswagen Bogara.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt