Silvio Berlusconi arról magyarázott a tévében, hogy Putyin barátját csak belekényszerítették a háborúba

szeptember 23., péntek 10:23
15

A volt olasz miniszterelnök úgy bevédte a háborút kirobbantó orosz elnököt egy tévéműsorban, hogy abba a magyar diplomácia is belepirult volna. Silvio Berlusconi az olasz köztévén arról magyarázott, hogy Vlagyimir Putyint a pártja, a miniszterei és az orosz nép csak „belekényszerítette” a háborúba és az oroszok tulajdonképpen „tisztességes embereket” állítottak volna Zelenszkijék helyére az ország élén, ha az eredeti terv szerint sikerül egy hét alatt elfoglalniuk Ukrajnát.

Silvio Berlusconi és Vlagyimir Putyin Szocsiban (2005) Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

A 85 éves politikus, akinek a pártja vasárnap valószínűleg kormáytöbbséget szerez a jobboldali koalícióval, Putyin régi barátja, most is úgy beszélt róla, mintha az öccse lenne. Berlisconi egyedül azt nem értette, hogy az orosz csapatok miért vonultak fel egész Ukrajnában, amikor elég lett volna csak Kijevet támadniuk.

Vlagyimir Putyin és Silvio Berlusconi Szardínián (2003) Fotó: YURI KADOBNOV/AFP

Persze miután jelezték Berluscóninak, hogy hülyeségeket beszél, gyorsan kiadott egy közleményt, miszerint túlzottan leegyszerűsítették a mondanivalóját. „Az Ukrajna elleni agresszió elfogadhatatlan, a Forza Italia álláspontja pedig világos: mindig a NATO-val és az EU-val vagyunk.” (Reuters/BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt