Tömegével állítottak elő gyújtogatókat a nyáron Franciaországban

külföld
2022 szeptember 23., 13:06
comments 1

Az idei nyár erdőtüzektől volt terhes Franciaországban. A hatóságok pénteki összesítése alapján a nyár folyamán 48 embert állítottak elő gyújtogatás gyanújával. Az adatok ráadásul még nem is véglegesek, még gyűjtik az információkat.

Tűzoltók a délnyugat-franciaországi Belin-Beliet közelében 2022. augusztus 21-én.
photo_camera Tűzoltók a délnyugat-franciaországi Belin-Beliet közelében 2022. augusztus 21-én. Fotó: THIBAUD MORITZ/AFP

A 48 előállítottból 12 személyt ítéltek már el, a legsúlyosabb büntetést a délnyugati Gironde megyében sorozatos erdőtüzeket okozó fiatalemberre szabták ki, őt két év szabadságvesztéssel sújtották.

Kiskorúakat is elítéltek, köztük két kamaszfiút, akik pirotechnikai eszközökkel okoztak erdőtüzet Bretagne-ban, öt hektárnyi bozótot felperzselve.

"Nagyon különböző profilú emberek gyújtogattak, fiatalok, kiskorúak, nyugdíjasok, minden társadalmi kategóriából, többségében férfiak. Egyesek gyengébb idegzetűek, időnként elmezavarosak"" - mondta az AFP hírügynökségnek Marie-Laure Pezant, az országos csendőrség szóvivője.

Az erdők országos hivatala, az ONF szerint a nyári tüzek 90 százalékát ember okozta, s 30 százalékuk volt szándékos gyújtogatás. Minden esetben rendőrségi vizsgálat indult. Franciaországban, főként az ország délnyugati részén, a szeptember 17-i adatok szerint idén már 65 ezer hektárnyi területet perzseltek fel a lángok. Az Európai Erdőtűz Információs Rendszer adatai szerint ez a 2006-2021 közötti éves átlag hatszorosa. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.