33 millió metamfetamin tablettát foglaltak le Laoszban

bűnügy
szeptember 24., 18:03

A laoszi hatóságok a valaha volt harmadik legnagyobb metamfetamin-lefoglalásukat hajtották végre: 33 millió tablettát és 500 kilogramm kristályos metamfetamint koboztak el – közölte szombaton az ENSZ bűnüldöző hivatalának egyik tisztviselője. A The Washington Post cikke szerint Bokeo északnyugati tartományának egyik ellenőrző pontjánál állítottak meg egy kamiont a Kings Roman Casino közelében, amiben 200 ezer tablettát találtak.

Ez az akció felfedett egy emberkereskedő csoportot, a sofőr kihallgatását követően pedig sokkal nagyobb lefoglaláshoz vezetett. A környék Laosz egy különleges gazdasági övezete, amely gyakorlatilag a nemzeti jogtól függetlenül működik. Ilyen zónák találhatók a szomszédos országokban, Laoszban, Mianmarban és Kambodzsában, amelyek mindegyikében laza a bűnüldözés.

photo_camera Fotó: police.hu

Egy 2021-es jelentés szerint a kartellek nemcsak a droggyártás volumenét emelték meg, de új gyártási lokációkat, új csempészútvonalakat és új kuncsaftokat is találtak. Míg az átlagos délkelet-ázsiainak csak szenvedést hozott a koronavírus, addig a régió drogkartelljei a felfordult állapotok közepette gyümölcsözőbbé tették az üzletüket.

A CNN korábbi cikke szerint mint hogy az olcsó metamfetamin kínálata megnőtt, az árak a gazdasági összemolás közepette is alacsonyak tudtak maradni, ami hozzájárult a kereslet és a használat növekedéséhez. Az új kereskedelmi útvonalak java része Laoszon keresztül vezet, itt tavaly csúcsra járt a lefoglalt metamfetamin és a gyártásához szükséges vegyszerek mennyisége.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt