Kijev szerint szavazásra kényszerítik az ukránokat a megszállt területeken

háború
2022 szeptember 24., 07:23
comments 3

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai beszédében kijelentette, hogy az Ukrajna négy megyéjébe zajló "népszavazást" a világ „egyértelműen el fogja ítélni”, az Oroszország ezen a héten megkezdett mozgósításával együtt, többek között a Krím-félszigeten és Ukrajna más, Oroszország által megszállt területein.

„Ezek nem csak a nemzetközi jog és az ukrán jog elleni bűncselekmények, hanem konkrét emberek, egy nemzet elleni bűncselekmények” - mondta Zelenszkij.

Szombaton is folytatódik a négy ukrán megyében tartott "népszavazás", Luhanszkban és Doneckban a február 21-én Oroszország által függetlenként elismert megyék Oroszországhoz csatlakozásáról, Herszonban és Zaporizzsjában az Ukrajnából való kiválásukról és Oroszországról csatlakozásukról "szavaznak". A népszavazásról az Egyesült Államok már kijelentette, hogy nem fogja elismerni annak eredményét.

Ukrán tisztviselők szerint a négynapos szavazás végéig megtiltották az embereknek, hogy elhagyják a megszállt területeket, fegyveres csoportok vonultak be az otthonokba, és az alkalmazottakat kirúgással fenyegették meg, ha nem vesznek részt a szavazáson.Jurij Szobolevszkij, Herszon régió kitelepített első tanácselnök-helyettese arra szólította fel a lakosokat, hogy ne nyissanak ajtót a szavazóbiztosoknak, akik maguk keresik fel a választókat otthonaikban.

Zelenszkij üzent azoknak az ukránoknak is, akik oroszok által megszállt területen laknak, hogy álljanak ellen, hogy az orosz hadseregbe besorozzák őket. Költözzenek békés területekre, ha pedig mégis az orosz hadseregben kötnek ki, akkor próbálják meg azt szabotálni. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.