Kuba a melegházasságról szavaz, a kommunisták mellette kampányolnak, a melegek nem feltétlenül

Külpolitika
2022 szeptember 24., 18:22
comments 1

Kubában az új családtörvényről tartanak népszavazást vasárnap. Az igen szavazatok győzelme esetén legalizálnák az azonos neműek házasságát, élettársi kapcsolatát, valamint a melegpárok gyermekeket is örökbe fogadhatnának.

A man walks past a sign in favor of the new Family Code referendum in Havana on September 21, 2022. - On September 25, Cuba will submit to referendum a new Family Code that, among other changes, will legalize same-sex marriage. (Photo by YAMIL LAGE / AFP)
photo_camera Népszavazási részvételre buzdító plakát Havannában Fotó: YAMIL LAGE/AFP

A harmadik népszavazás Kubában

Nem gyakori esemény a népszavazás Kubában. Fidel Castro hatalmának csúcspontján, 1976-ban tartották az elsőt a forradalmi ország alkotmányáról, ezt - a korszak szocialista követelményeinek megfelelően - 98 százalékos részvétel mellett a szavazók 99,02 százaléka támogatta. A második népszavazást az 1976-ost felváltó új alkotmányról tartották Fidel Castro halála után két és fél évvel, 2019-ben. Ekkor 90 százalékos részvétel mellett a szavazók 90,61 százaléka támogatta.

Felmerült, hogy a melegjogokat már a 2019-es alkotmányban rendezik, csakhogy létezik egy intézmény Kubában, ami távolról a Fidesz nemzeti konzultációjára hasonlít; a szocializmust építő karibi szigetország népi gyűlésein a választói akaratot szondázzák. Így derült ki, hogy - nem meglepetés - a melegházasság ügye a legmegosztóbb témák közé tartozik. Öt keresztény egyház közös nyilatkozatban állt ki a melegházasság ellen, mondván - Kuba határain túlról nézve rendkívül bizarr módon - a melegházasság ellenkezik a kommunista forradalom szellemével. Havannát ekkortájt melegpárti és melegellenes plakátok százai lepték el, miközben Miguel Díaz-Canel, a mostani köztársasági elnök, aki akkor az Államtanács elnöke volt, az azonos neműek házasságát támogató nyilatkozatot tett.

People take part in the gay pride parade during the celebration of the day against homophobia and transphobia in Havana, on May 12, 2018. (Photo by YAMIL LAGE / AFP)
photo_camera 2018-as Pride Havannában - a kubai melegek is forradalom részének tekintik magukat Fotó: YAMIL LAGE/AFP

A melegjogok új alkotmányba kerülése a szavazás sikerességét veszélyeztette volna. A szövegből ugyanakkor kikerült az, hogy a házasság egy férfi és egy nő között köttetik, vagyis nyitva hagyta a melegek közötti házasság kérdését. Ennek a folyamatnak a végére tesz pontot a vasárnapi népszavazás.

Ettől még diktatúra a diktatúra

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.