Már 35-en meghaltak az iráni vérengzésben

külföld
szeptember 24., 15:01

Már 35-en meghaltak az Iránban múlt hétvége óta tartó tüntetésekben - írja a Guardian. Irán elnöke, Ebrahim Raisi pedig kijelentette, hogy a hatóságoknak "határozottan kell bánniuk azokkal, akik ellenzik az ország biztonságát és nyugalmát". A sebesültek száma megközelíti az ezret.

Az események hátterét bemutató cikkünkben megírtuk, hogy a mostani megmozdulások az erkölcsrendészet nevű erőszakszervezet egyik szeptember 13-i akciója nyomán kezdődtek. Aznap történt, hogy egy 22 éves nőt megállítottak az utcán Teheránban, amint egy metróaluljáróból jött ki éppen. Mahsa Amini vidékről érkezett, egy kurdok lakta városból, és valamit nem találtak rendben az öltözékén az arra járőröző erkölcsrendészek, úgyhogy előállították. Berakták egy kisbuszba, amiben már több másik, a környékbeli utcákban elkapott nő volt. Ilyenkor a büntetés része, hogy végig kell hallgatniuk a nőknek egy előadást a helyes öltözködésről, amit az erkölcsrendészet szervez.

photo_camera Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

Az előadás szünetében Mahsa Amini egy másik nővel beszélgetett, majd összeesett. Soha többé nem tért magához, és 16-án egy kórházban meghalt. A hivatalos verzió szerint szívroham végzett vele.

Még a kórházi ágyán feküdt, amikor az interneten terjedni kezdtek beszámolók, amiket a vele egy kisbuszba zárt nők mondtak el Amini családjának. Ezek arról szóltak, hogy az erkölcsrendészek botokkal ütötték Mahsa Aminit, illetve többször is a kisbusz oldalához verték a fejét.

A halálhír után nők ezrei kezdték elégetni a hidzsábjaikat országszerte, majd amikor a rendőrség fel akart lépni az ilyen spontán események ellen, kitört a vérengzés. A tiltakozásokba már nemcsak a kurd kisebbségiek, hanem az iráni fiatalok is bekapcsolódtak, akiknek elegük van az immár évtizedek óta tartó elnyomásból, elvándorlásból és az egyre súlyosabb gazdasági válságból, amelybe Irán a nyugati szankciók miatt belesodródott. Több városban éles lőszerrel lőttek a felvonulók közé.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt