Márki-Zay Péter miatt összehívná a nemzetbiztonsági bizottságot a Fidesz

POLITIKA
szeptember 24., 13:36
comments 22

Új témát talált magának a kormánypárt, amelynek lényege, hogy külföldről akartak beavatkozni a magyar választásba az ellenzék oldalán. "Példátlan eset került felszínre, amikor Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje elárulta, hogy több milliárd forint kampánytámogatást kaptak külföldről" - olvasható a Fidesz közleménye.

Ez a párt szerint amellett, hogy törvénytelen, még durva beavatkozási kísérlet is a magyar választásokba, valamint szuverenitási és nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet, ezért nem maradhat tisztázatlanul. Halász János, frakcióvezető-helyettes, a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke ezért arra kérte Sas Zoltánt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnökét, hogy mielőbb hívja össze a bizottságot, és tegye lehetővé az ügy feltárását.

Ezzel aligha lesz probléma, mert Sas már korábban jelezte: támogatja, hogy a nemzetbiztonsági bizottság kivizsgálja a Márki-Zay Péter mozgalmának nyújtott amerikai kampánytámogatások ügyét.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A Magyar Hang írta meg először, Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje néhány héttel ezelőtt azt mondta a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjában, hogy a választások után hónapokkal, június közepén is kaptak "több százmilliós" támogatást az Egyesült Államokból, ennek a segítségével tudták kifizetni "a kampány utolsó számláit". Márki-Zay érvelése szerint a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) nem párt, ezért a szervezet elfogadhat külföldről érkező támogatásokat. Mint kiderült, egy összegben érkezett a pénz, és azt az Action for Democracy alapítvány utalta.

A szervezet szerint hagymázas összeesküvés-elméletről van szó. "Támogatásaink a demokratikus értékeket, a választásokon való részvételt és a választások tisztaságát célozzák. Célországainkban olyan szervezeteket támogatunk, amelyek pártoktól és választásoktól függetlenül élen járnak a demokráciáért folytatott harcban" – olvasható állásfoglalásukban.

Mint korábban írtuk az Action for Democracy szervezet nem a kampányra küldött pénzt, hanem az MMM-nek. Az MMM nem mint politikai párt, hanem mint civil szervezet kampányolt az ellenzéki összefogás mellett. Ez a módszer többeket – így a Transparency Internationalt és a korrupciófigyelő K-Monitort is – emlékeztetett a Fidesz-féle szatellitszervezet, a CÖF működésére, mely ugyancsak civil szervezetként költi a (közpénz)százmilliókat kampánytevékenységre.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt