Mariupol mészárosa felel ezentúl az orosz hadsereg ellátásáért

külföld
2022 szeptember 25., 10:46
comments 8

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem elégedett azzal, ahogy az ukrajnai háború különleges katonai művelet halad, legalábbis erre lehet következtetni abból is, hogy szombaton leváltotta az orosz hadsereg ellátásáért felelős tábornokot. A helyére egy olyan katonai vezetőt nevezett ki, aki az orosz–ukrán háborúban már kivívta magának a „Mariupol mészárosa” gúnynevet.

Dmitrij Bulgakov tábornok 2008 óta volt az orosz hadsereg logisztikáért felelős vezetője, így a Szíriában harcoló csapatok ellátását is irányította korábban. Az elmúlt hónapokban egyre rosszabbul állt a szénája Moszkvában, sokan őt okolták amiatt, hogy komoly ellátási problémákkal kell szembenézniük az Ukrajnában harcoló oroszoknak.

Arról korábban is lehetett olvasni, hogy az orosz csapatokat, még az elit alakulatokat is rozsdás, pár lövés után csütörtököt mondó fegyverekkel, elnyűtt ruhákkal és lejárt élelmiszer-csomagokkal látták el a háború legelején. Az orosz hadsereg ellátási problémáin még többet rontottak a nemzetközi szankciók, amelyek lényegében lehetetlenné teszik, hogy a hadiipar hozzájusson bizonyos komplexebb fegyverek és eszközök gyártásához szükséges alkatrészekhez. Valószínűleg a szankciók jobban hozzájárulnak tehát a gondokhoz, mint Bulgakov hibái, de valakit a kormány mindenképpen felelőssé akart tenni.

Mihail Mizincev vezérezredes, az Orosz Nemzeti Védelmi Vezetőközpont Mariupol ostromát is vezénylő parancsnoka már Szíriában nagy tapasztalatokat szerzett a kórházak bombázásában.
photo_camera Mihail Mizincev vezérezredes, az Orosz Nemzeti Védelmi Vezetőközpont Mariupol ostromát is vezénylő parancsnoka már Szíriában nagy tapasztalatokat szerzett a kórházak bombázásában Fotó: Sputnik via AFP

A 67 éves Bulgakovot a poszton Mihail Mizincev vezérezredes váltja. Mizincev legutóbbi fontos feladata Mariupol ostromának a levezénylése volt, így az ő nevéhez köthető, hogy a kikötővárosban kórházakat és óvóhelyként használt iskolákat bombáztak porrá az oroszok. Ezért is kapta az ukránoktól a már említett gúnynevét, az Egyesült Királyság pedig a brutális ostrom miatt vetett ki szankciókat ellene.

Mizincev Mariupol előtt is komoly tapasztalatokat szerzett városok kegyetlen, emberéletre tekintet nélküli legyalulásában, amikor a szíriai Aleppót bombázta porrá, kórházakkal, iskolákkal, lakóépületekkel együtt. Mindig azzal mentegetőzött, hogy az ellenség pont a kórházakban és iskolákban alakított ki harci állásokat. A mariupoli színházról is azt mondták az oroszok, hogy a hírhedt ukrán Azov ezred katonái lapultak benne, azért bombázták le, ám közben több mint ezer civil rejtőzött el a színház alatti óvóhelyen. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.