Több mint 700 embert vettek őrizetbe a mozgósítás elleni oroszországi tüntetéseken

külföld
2022 szeptember 25., 05:42
comments 9

Szombaton is folytatódtak az ukrán háború és a "részleges" mozgósítás elleni tüntetések Oroszország nagyobb városaiban. Az OVD-Info nevű független szervezet információi alapján a BBC azt írja, tegnap országszerte 32 városban összesen 724 tüntetőt vittek el a rendőrök, katonakorú férfiaktól 70 éves nagymamákig. A héten korábban már legalább ezer tiltakozót letartóztattak Vlagyimir Putyin szerdai bejelentése óta.

Az AFP beszámolója szerint a szentpétervári tüntetésen azt kiabálták a tüntetők, hogy nem akarnak ágyútöltelékek lenni Putyin háborújába vonulni. Többen viszont pont a letartóztatásuk után, a rendőröktől kapták meg a behívóikat, és a parancsot, hogy jelenjenek meg a helyi toborzó irodában. Az orosz kormány szerint ez a gyakorlat "nem törvényellenes".

photo_camera Őrizetbe vett tüntető a szentpétervári tüntetésen. Fotó: -/AFP

Sokan a tüntetés helyett inkább a menekülést választják, Oroszország grúz és finn határain például több ezer autó várakozik, hogy elhagyhassa az országot. A grúz határnál 30 km hosszú sor torlódott fel, helyi kormánytisztviselők is elismerték, hogy az elmúlt napokban nagyon megnőtt a forgalom. Egyes határátkelőknél 2500 autó várakozik. A határ orosz oldalán, Észak-Oszétiában a BBC-nek egy helyi azt nyilatkozta, hogy Oroszország távolabbi, nemcsak a határmenti részeiről is látott rendszámokat a sorban.

Hasonló a helyzet a finn-orosz határon, a finn határőrség szóvivője szerint kétszer annyian próbálkoznak átjönni Finnországba most, mint a múlt héten. Kérdéses viszont, hogy az Oroszországgal határos EU-s országok beengedik-e a háború elől menekülőket. Finnország és a balti országok korlátozzák az orosz turisták beutazását. Edgars Rinkēvičs lett külügyminiszter pedig azt nyilatkozta, hogy szerinte nem jár különleges bánásmód a sorozás elől menekülőknek, mert akkor nem tiltakoztak, amikor az egész háború kitört.

photo_camera Kocsisor az orosz-finn határon. Fotó: SASU MAKINEN/AFP

Hogy milyen nehéz lesz majd feltölteni az orosz hadsereget, az az a rendelet is jelzi, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök írt alá szombaton. A dezertáló orosz katonáknak tíz év börtönbüntetést kiszabó rendelet mellett egy olyat is aláírt ugyanis, ami szerint azok a külföldiek, akik legalább egy évet szolgálnak az orosz hadseregben, megkaphatják az orosz állampolgárságot. Amúgy legalább öt éves procedúra orosz állampolgárrá válni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.