Gleccsert vesztett Németország

külföld
2022 szeptember 26., 18:56
comments 2
A túrázók nézik a Höllental-völgyet. A Blaueis-gleccser, a Zugspitze-i Schneeferner, valamint a Höllentalferner jege egy év alatt jelentősen csökkent.
photo_camera A túrázók nézik a Höllental-völgyet. A Blaueis-gleccser, a Zugspitze-i Schneeferner, valamint a Höllentalferner jege egy év alatt jelentősen csökkent. Fotó: ANGELIKA WARMUTH/dpa Picture-Alliance via AFP

„A Schneeferner jegének vastagsága jelentősen csökkent, és legnagyobb részén már a kétméteres vastagságot sem éri el, és valószínű, hogy már nem mozog”, írta a Bajor Tudományos Akadémia. A Schneeferner egyike volt Németország még megmaradt gleccsereinek, déli ága a gyors olvadás miatt azonban gyakorlatilag eltűnt. Valami kis jég van még itt-ott, de azt már nem lehet gleccsernek nevezni.

Míg 2018-ban a legnagyobb foltok még tíz méter vastagok voltak, mára már a hat métert sem érik el. Az akadémia úgy számol, 1-2 év és a - már nem gleccser teljesen elolvad.

A déli Schneeferner eltűnésével Németország négy gleccserrel marad: a Zugspitzéről induló Höllentalferner és a Schneeferner északi vonala, valamint a berchtesgadeni Alpokban lévő Blaueis- és Watzmann-gleccser.

A klímaváltozás miatti gyors gleccserolvadást a 2000-es évektől figyelik többek között az Alpokban is. A bajor környezetvédelmi minisztérium tavaly azt írta, hogy az éghajlatváltozás miatt Németországból még ebben az évben eltűnhetnek az utolsó gleccserek. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.