Kulturálisan és módszertanilag kevésbé megszállottjai a tényeknek

külföld
2022 szeptember 26., 11:52
comments 5

"Oroszország ukrajnai műveletei során titkosszolgálati tevékenységei teljes spektrumát bevetette" - kezdi a héten megjelent esszéjét Jack Watling, a Royal United Services Institute, a világ legrégibb katonai think tankjének szárazföldi hadviselésre szakosodott kutatója. Írásából hamar kiderül, hogy az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó műveletek korántsem korlátozódnak Ukrajnára, céljuk alapvetően a Nyugat elbizonytalanítása - amit a közkeletű olvasattal szemben nem is annyira a közvélemény, mintsem a politikai elit befolyásolásával igyekeznek elérni.

Az FSZB moszkvai főhadiszállása 2021. március 23-án.
photo_camera Az FSZB, a legerősebb orosz titkosszolgálat moszkvai főhadiszállása 2021. március 23-án. Fotó: Kirill Kudrjavcev/AFP

"Nézzük a jelenlegi helyzetet. Oroszországot katonai vereség fenyegeti Ukrajnában, melynek utánpótlása teljes mértékben a nyugati segítségtől függ. Vagyis Oroszország a Nyugatot tartja Ukrajna legnagyobb sérülékenységének. A gazdasági hadviseléssel az életkörülményeket rontják, de ebben az összefüggésben bizonyos kulcsüzenetek közvetítése a cél, amit az oroszok aktív intézkedésekkel igyekeznek terjeszteni a nyugati elit köreiben. Úgymint:

  • a kormányoknak inkább otthon kéne költeniük a pénzüket, mint Ukrajnára;
  • Ukrajna felfegyverzése, a nyugati fegyverkészletek fogyása csökkenti a Nyugat, elsősorban az USA Kínával szembeni elrettentő képességét;
  • az ukrajnai háború beláthatatlan ideig tartó, nyerhetetlen vállalkozás;
  • Ukrajna felfegyverzésével terroristákhoz kerülhetnek majd a fejlett nyugati fegyverrendszerek.

Tekintet nélkül ezen érvek pontosságára - melyek az orosz szolgálatok szempontjából eleve másodlagosak -, ezeket jó- és rosszindulatú szereplők egyaránt terjeszthetik" - írja elemzésében.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.