Meloni szerint az olaszok egyértelmű üzenetet küldtek

külföld
2022 szeptember 26., 04:42
comments 35

Giorgia Meloni és a szélsőjobbos szövetség magabiztosan nyerte az olasz választásokat, írja a BBC. Este Meloni azt mondta, hogy az általa vezetett Olasz Testvérek párt „mindenkiért fog kormányozni”, és nem fogja elárulni az emberek bizalmát. „Az olaszok egyértelmű üzenetet küldtek az Olasz Testvérek által vezetett jobboldali kormány mellett” - mondta Rómában újságíróknak.

Úgy tűnik, Meloni jobboldali szövetsége - ami Matteo Salvini szélsőjobboldali Liga és Silvio Berlusconi volt miniszterelnök jobbközép Forza Italia pártját is magában foglalja - a szenátus és a képviselőház irányítását is átveszi, várhatóan a szavazatok 42,2 százalékát kapta.

A három pártvezér
photo_camera A három pártvezér Fotó: RICCARDO FABI/NurPhoto via AFP

Amennyiben a szavazatok 44 százalékát megszerzik, a képviselőházban és a szenátusban is övék a mandátumok kétharmada, ami azt jelenti, hogy a szélsőjobboldaliak olyan, az ország történetében eddig példátlan többséget szereznek, hogy az alkotmányt népszavazás nélkül is megváltoztathatják.

Bár Meloni keményen dolgozott azon, hogy enyhítse a róla kialakult képet - hangsúlyozva Ukrajna támogatását és felhígítva az EU-ellenes retorikáját -, a második világháború óta először alakulhat szélsőjobboldali kormány Olaszországban.

Az év elején a spanyol szélsőjobboldali Vox pártnak tartott beszédében vázolta fel prioritásait: „Igen a természetes családra, nem az LMBTQ-lobbira, igen a szexuális identitásra, nem a gender-ideológiára, nem az iszlamista erőszakra, igen a biztonságos határokra, nem a tömeges migrációra, nem a nagy nemzetközi pénzvilágra, nem a brüsszeli bürokratákra!”

A ritka alacsony, 64 százalékos részvétel mellett megtartott választáson a a jobbközép szövetség a Rai szerint 227-257 mandátummal rendelkezik majd az átalakított 400 fős képviselőházban, és a 200 mandátumból 111-131 mandátummal a szenátusban. A balközép mindössze 78-98 mandátummal rendelkezne előbbiben és 33-53-mal utóbbiban.

Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai igazgatója már vasárnap este gratulált Meloninak:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.