76 halottja lehet már a karhatalmi erőszaknak Iránban

külföld
2022 szeptember 27., 20:05
comments 4

Legalább 76 halálos áldozata van már a karhatalmi erőszaknak Iránban, ahol 11. napja tartanak a tiltakozások egy fiatal lány rendőri őrizetben bekövetkezett halála miatt, írja a BBC az Iran Human Rights (IHR) nevű, norvégiai bázisú emberjogi szervezet jelentésére hivatkozva. Az IHR szerint a rendőrség aránytalanul erőszakosan lép fel, éles lőszert is bevet a tiltakozások elfojtására.

Iráni nők fejkendő nélkül tiltakoznak Jazd városában 2022. szeptember 26-án.
photo_camera Iráni nők fejkendő nélkül tiltakoznak Jazd városában 2022. szeptember 26-án. Fotó: AFP

A rendőri brutalitás mértékét jól jellemzi, hogy még a szigorúan ellenőrzött iráni állami sajtó is 41-re teszi a halálos áldozatok számát, igaz, ott ezért a "zavargókat" hibáztatják.

A tüntetések során már százakat vettek őrizetbe, köztük húsz újságírót is. "Nagy a veszélye annak, hogy a tüntetőket megkínozzák, vagy rosszul bánnak velük, az éles lövedékek használata a tüntetők ellen pedig nemzetközi bűn" - közölte Mahmúd Amiri-Mohaddam, az IHR igazgatója.

Az iráni tüntetések szeptember 17-én, Mahsza Amini temetésének napján robbantak ki, majd terjedtek szét több mint nyolcvan városra. A 22 éves kurd nőt szeptember 13-án vette őrizetbe az iráni erkölcsrendészet, mert szerintük megsértette a hajat eltakaró hidzsáb viselésére vonatkozó szigorú szabályokat. "Átnevelésre" vitték, mely során összeesett, majd három nap kóma után a kórházban életét vesztette. A rendőrség szerint hirtelen szívleállás okozta a halálát, a családja szerint az erkölcsrendészek agyonverték. Az azóta történtek hátteréről olvassák Magyari Péter cikkét. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.