Az oroszok tényleg jól keresnek egyelőre a gázon, de ez nem azt jelenti, hogy a szankciók nem működnek

gazdaság
2022 szeptember 27., 04:14
comments 64

Mindig érdekes megfigyelni, hogy a kormányzati kommunikációs boszorkánykonyhában kitalált szólamok hogyan áramlanak szét a fideszes kommunikációs térben, mint egy pohár vízben egy csöpp tinta. Az egyik legújabb ilyen szólam talán két hete, a kormányinfón csöppent bele ebbe a bizonyos pohárba, amikor Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta:

“Azt én értem, hogy {az Európai Bizottság} a szankciók által az európai gazdaságnak okozott kárt mérsékelni akarja, ez egy helyes törekvés. Zárójelben megjegyzem, a baj az, hogy Oroszországnak nem kárt okoztunk, hanem egyelőre iszonyatos hasznot. Soha nem látott haszna van Oroszországnak a szankciók következtében felvert energiaárakból”. Pár nappal később Gulyás kormányinfós partnere, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és közösségi média influenszer pontosította ugyanezt a gondolatot Tiktok oldalán eképp:

@alexandra.szentkiralyi Nem sikerült...🙃 #szentkiralyialexandra #fy #foryou #nekedbe #magyarorszag #politika #orosz #brüsszel ♬ eredeti hang - ʟᴇᴛɪ

Azóta több helyen, több szájból, több formában is megjelent ez az állítás, amihez a kormányzati kommunikáció nagyon ragaszkodik, és valószínűleg még egy ideig ragaszkodni is fog. Sőt, hamarosan már nemzeti konzultációt is tartanak majd a szankciókról, úgyhogy várhatóan óriásplakátok, tévés- és Facebook-hirdetések százaiban köszön majd vissza ez a retorika. Úgyhogy talán érdemes lenne mögé nézni, hogy mennyi is igaz ebből az állításból. Röviden így foglalnám össze, amit majd aztán részletesebben is kifejtek:

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.