Elárverezték Gibraltáron egy orosz oligarcha márciusban lefoglalt yachtját

külföld
2022 szeptember 27., 19:03
comments 2

Elárverezték kedden Dmitrij Pumpjanszkij orosz oligarcha még márciusban, az Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt elrendelt szankciók keretében lefoglalt 235 láb hosszú szuperyachtját, az Axiomát, írja az AFP francia hírügynökség jelentése alapján a Times of Malta. A gibraltári Admiralty Marshal, az ilyen ügyekben illetékes brit tengerészeti különbíróság nem hozta nyilvánosságra a vevő nevét.

Az elárverezett Axioma Gibraltár kikötőjében 2022. március 21-én, egy nappal a lefoglalása előtt.
photo_camera Az elárverezett Axioma Gibraltár kikötőjében 2022. március 21-én, egy nappal a lefoglalása előtt. Fotó: JON NAZCA/REUTERS

Az Axiomát március 22-én, az amerikai JP Morgan bank bejelentése alapján foglalták le a gibraltári brit hatóságok, nem sokkal azután, hogy Pumpjanszkij, a legnagyobb orosz acélcsőgyár, a TMK tulajdonosa is felkerült az USA és az EU szankciós listájára, amit Oroszország ukrajnai háborúja miatt állítottak össze mindazon orosz oligarchákról, akik tevékenységükkel támogatják az orosz hadi erőfeszítéseket.

A JP Morgan azért fordult a gibraltári hatóságokhoz még márciusban, mert Pumpjanszkij egyik közvetett érdekeltsége, egy, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég, aminek egyik résztulajdonosa Pumpjanszkij egyik ciprusi vállalkozása volt, még 2021 decemberében 20,5 millió euró hitelt vett fel tőlük. A bank szerint azzal, hogy Pumpjanszkij szankciólistára került, és befagyasztották a vagyonát, sérült a hitelszerződés is, mivel annak már nem volt többé fedezete. Ezért kezdeményezték a gibraltári hatóságoknál a hitel egyik fedezeteként bejegyzett yacht lefoglalását és elárverezését.

A yacht értékesítését a gibraltári legfelsőbb bíróság már júniusban elrendelte, a máltai zászló alatt hajózó Axiomára 63 ajánlat érkezett. Pumpjanszkij hitelezőinek most hatvan napjuk van jelentkezni a yacht értékesítéséből befolyt összegre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.