Kémkedés miatt öt év fegyházra ítélték Kovács Bélát

bűnügy
szeptember 27., 9:16
comments 25

Öt év fegyházbüntetésre ítélte és tíz évre eltiltotta a közügyektől a Kúria Kovács Bélát, a Jobbik egykori európai parlamenti képviselőjét, írja a Mandiner.

Júniusban a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla kémkedés előkészítése miatt ítélte el a KGBéla néven ismert ex-politikust, harmadfokon viszont arra jutottak, meg is valósította a kémkedést az Európai Unió intézményei ellen, ezért súlyosították a korábbi döntést.

A Kúria költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás vétségében is bűnösnek mondta ki Kovácsot, aki a büntetés kétharmadának letöltése után szabadulhat feltételesen. Az indoklást zárt ajtók mögött ismertették, a januári nyilatkozata szerint Moszkvában élő Kovács nem volt jelen az ítélethirdetésen.

photo_camera Kovács Béla a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében 2018. szeptember 20-án Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Kovács 2009-2017 között volt a Jobbik EP-képviselője, az Alkotmányvédelmi Hivatal azzal vádolta, hogy Oroszországnak kémkedett. A vád szerint orosz ügynököknek adott át információkat az EU intézményeinek bomlasztását segítendő.

Az ügy a 2014-es (parlamenti és EP) választások fontos témája volt, és a Jobbik akkoriban jellemzően oroszbarát és EU-ellenes politikáját is részben az ő befolyásához kötötték. Ügye komoly nemzetközi figyelmet keltett.

A Kovács elleni 2014-es feljelentés után csak 2017-ben indult nyomozás. A képviselő mindvégig azt állította, hogy ő nem kém. Abban az évben Kovács kilépett a Jobbikból, és 2018-ban visszavonult a politikától is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt