Majdnem kétszer akkora a növényvédőszer-szennyezés az európai gyümölcsökön, mint 2011-ben

környezetvédelem
2022 szeptember 27., 11:40
comments 3

A növényvédőszer-szennyezés kiterjedtebb, mint valaha, a probléma pedig egyre súlyosbodik, ami visszavezethető az EU növényvédőszer-politikájának kudarcára is. A legkárosabb növényvédő szerek betiltására vonatkozó uniós törvény teljes egészében kudarcot vallott, mivel a törvények az ipar által létrehozott szabályokat követik - derül ki a PAN Europe új, Pesticide Paradise című jelentéséből.

Gyümölcsfesztivál Brandenburgban.
photo_camera Gyümölcsfesztivál Brandenburgban. Illusztráció: Patrick Pleul/dpa via AFP

A növényvédő szerek helyett fenntartható alternatívákért küzdő szervezet a kormányok által 2011 és 2020 között vizsgált 44 137 friss gyümölcsminta eredményeit elemezte, és megállapította, hogy az alma, a körte és a szilva szennyezettsége 2011 óta csaknem megduplázódott.

A legfrissebb adatok alapján az őszi gyümölcsök erősen szennyezettek a növényvédők legveszélyesebb kategóriájába tartozó szerekkel.

Az európai körte (49%), a csemegeszőlő (44%), az alma (34%), a szilva (29%) és a málna (25%) nagy arányban került forgalomba olyan növényvédőszer-maradványokkal, amelyek a rák, a születési rendellenességek, a szívbetegségek és más súlyos betegségek fokozott kockázatával összefüggésbe hozhatók és/vagy mérgezőek a környezetre. A legtöbb szer már nagyon alacsony dózisban is veszélyes.

A problémák megoldására az EU 2009-ben két jogszabályban állapodott meg. Az első a növényvédő szerek legmérgezőbb kategóriájának fokozatos kivonásáról szól, amennyiben rendelkezésre állnak nem vegyi alternatívák, a második pedig arról, hogy minden gazdálkodót a biztonságosabb megoldások használtára ösztönözzön. A jelentés szerint az első célt azért nem sikerült elérni, mert a kormányok a BASF, DuPont (ma Corteva) és Syngenta vegyipari óriásokkal szoros együttműködésben írt iránymutatásokat követik. Ezek felelősek azért, hogy a 2009-es törvény óta minden alkalommal, több száz esetben utasítottak el nem vegyi technikákat, a legmérgezőbb növényvédő szereket viszont engedélyezték.

Az Európai Bizottság legalább 2018 óta tudott a fokozatos kivonás kudarcáról, mégsem tett érdemi lépéseket.

A PAN szerint az iránymutatásokat olyanokra kellene cserélni, amelyek elismerik a növényvédő szerek nem vegyi alternatíváinak hatékonyságát, különben az új uniós peszticid-csökkentési cél halálra van ítélve. Az alternatívák népszerűsítésére irányuló törvény szintén kudarcot vallott.

Salomé Roynel, a PAN politikai és kampánytanácsadója elmondta: „A gyümölcsök egyre szennyezettebbek, mert az ipar írja a szabályokat, a tisztviselők pedig figyelmen kívül hagyják a nem vegyi megoldásokat. Egymás hátát vakargatják, miközben a környezet és az egészségünk szenved.”

Az európaiak több mint egyharmadát aggasztja az élelmiszerek növényvédőszerekkel való szennyezettsége az Eurobarometer felmérése szerint. 2017-ben indították el Toxic 12 petíciót, amely a növényvédő szerek teljes betiltását követeli és felszólítja a döntéshozókat, hogy sürgősen iktassák ki a legkárosabb növényvédő szerek használatát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.