Szentendre nem fogadta el a tavalyinál 17,5-szer magasabb gázárat, most viszont a 26-szorosáért kapna gázt az állami MVM-től

belföld
szeptember 27., 18:06
comments 9

Különös helyzetbe került a szentendrei önkormányzat. Nyáron elindították a közbeszerzést gázra és áramra. A felhívásra egyetlen ajánlat érkezett, az állami tulajdonú MVM a tavalyihoz képest 17,5-szeres – 103 helyett 1801 Ft/m³ – áron kínált gázt. Ezt a szentendrei képviselők nem fogadták el és egyhangúlag úgy döntöttek, hogy új közbeszerzést írnak ki - írják a szentendre.hu-n, amit a Telex vett észre.

A visszadobott ajánlatot követően az MVM közbeszerzési tanácsadója arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy Szentendre a határidő lejárta után automatikusan a basic tarifacsomagba kerül. Ez azt jelentené, hogy az októberi ár 2644 Ft/köbméter lenne, vagyis a szentendrei képviselők által irreálisan magasnak minősített árnál is hozzávetőleg 70 százalékkal több. A tavalyi árnak pedig 26-szorosa.

A honlap szerint az árképzés irrealitását jelzi, hogy „a holland energiatőzsdén a földgáz ára 2022. augusztus 26-án volt történelmi csúcson: ekkor a tőzsdei zárási ár (C) 1310,24 Ft/m³ volt. A tegnapi, vagyis szeptember 26-i zárási ár: 663,79 Ft/m³.”

Fülöp Zsolt polgármester arra szólította fel az MVM Energetika Zrt.- és az Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt (MEKH) illetékes vezetőinek figyelmét, hogy „sürgősen vizsgálják felül az energia-árképzési metódusokat és egyértelműen tájékoztassák az önkormányzatokat a lehetséges tarifákról. Minden önkormányzat felelősen gazdálkodik a közpénzekkel, ezt várjuk el az állami tulajdonú szolgáltatóktól is”. Egyúttal figyelmezteti a szentendreihez hasonlóan kiszolgáltatott helyzetbe sodort önkormányzatokat, hogy „ne mulasszák el az MVM-hez időben eljuttatni a nyilatkozatot, hogy nem kérik a basic tarifacsomagot, mert különben abszurd mértékű díjat kell fizetniük”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt