A háború miatt veszett rókákkal találkozhatunk az ukrán határ közelében

Egészségügy
2022 szeptember 28., 10:08
comments 7

Veszettséget igazolt a Nébih debreceni laboratóriuma egy, a betegség gyanúja miatt kilőtt rókánál. Az idegrendszeri tüneteket is mutató állatot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Botpaládnál ejtették el helyi vadászok, 5 kilométerre az ukrán határtól. Az MTI a Nébih közleménye alapján azt írja, „a betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be”.

A térségben a korábbinál magasabb a járványügyi kockázat, mivel Ukrajna állategészségügyi hatósága a háború miatt idén nem tudta végrehajtani a rókaállomány körében végzett immunizálási programját. A hatóság az érintett területen gócvakcinázással egészíti ki az idén október 1-8. között zajló őszi vakcinázási kampányt.

A Nébih az esetről a Nemzeti Népegészségügyi Központ illetékes szervét, továbbá az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet is tájékoztatta.

Magyarországon 2017 óta nem találtak veszett állatot. A veszettség az egyik legrégebben ismert és legveszélyesebb fertőző betegség, melyet a veszett állat harapása útján akár az embernek is átadhat.

Ha valaki rendellenesen viselkedő, emberre támadó vagy idegrendszeri tüneteket mutató vadállatot lát, azt jelentse az illetékes állategészségügyi hatóságnál, az elhullott rókákat pedig a Nébih ZöldSzámán (06/80/263-244).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.